Paralimpia 2012: „A mostani csapat erősebb a négy évvel ezelőttinél"Hír | 2012.08.03.

Augusztus 29-én kezdődnek a XIV. Nyári Paralimpiai Játékok Nagy-Britannia fővárosában, Londonban. A közvetlenül az olimpia utáni eseményen 33 magyar sportoló mérheti össze magát a világ versenyzőivel atlétika, asztalitenisz, erőemelés, evezés, judo, sportlövészet, tenisz, úszás és vívás számokban. A versnyzők kijutását több nagy szervezet, például a Tesco és a Chivas Luxury Club is támogatja.

Az augusztus 29-től szeptember 9-ig tartó paralimpiai játékokon Magyarország 33 versenyzővel 9 versenyszámban indul. Atlétikában Biacsi Bernadettnek, Biacsi Ilonának, Kanyó Zsoltnak és Orbán Csabának, asztaliteniszben Berecki Dezsőnek, Csonka Andrásnak, Pálos Péterne szurkolhatunk. Ott lesz a játékokon az erőemelő: Sas Sándor és Szávai Csaba, evezni fog Lengyel Mónika. Judo kategóriában Papp Gábor és Szabó Nikolett, sportlövőként Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula áll a szurkolók elé, Farkas László pedig teniszezni fog. Úszás és vívás számban egy egész csapat indul, utóbbiban szerepel majd Szekeres Pális, aki többszörös paralimpiai bajnok.

A paralimpia többet jelent egyszerű sportversenynél, hiszen a közönség lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen a fogyatékossággal, az érintetteknek pedig bátorításul szolgál. Ezt erősítvén idén a Nemzeti Paralimpiai Bizottság és a Londoni Paralimpiai Szervezőbizottság különös népszerűsítő kampánnyal készült: minden héten ismertető anyagot adnak ki valamelyik játékokon szereplő sportágról. Megtudhatjuk, milyen szabályok szerint lehet a kerékpározás számban indulni, és kiderül, hogy az öt fővel játszott látássérült futball-játékon a labda irányváltoztatását hang jelzi. Érdekességeket olvashatunk Sir Ludwig Guttmann katonaorvos által feltalált kerekesszékes vívásról, melyet a magyar sportolók körében sikerszámkét jegyeznek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG