A MOB irányítása alá kerültek a fogyatékosságügyi sportszervezetekHír | 2012.01.23.

Januártól jogállásuk elvesztésével, a Magyar Olimpiai Bizotság (MOB) különböző szakmai tagozataként működnek tovább a sportszervezetek. A fogyatékosok sportjáért felelős tagozat létrehozásának elsődleges feltétele, hogy meghatározzanak tíz képviselőt, akik vezetni fogják a tagozatot. Az összevonás előreláthatólag nem jár szervezeti létszámleépítéssel és a finanszírozás csökkentésével sem.

„Elsősorban a fogyatékosok sportja szakmai tagozat kialakításáról tárgyaltunk" – ismertette Toponári Gábor, a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) alelnöke a múlt heti előkészítő ülés legfontosabb témáját. A találkozón hét fogyatékosságügyi sportszervezet vett részt, többek közt jelen volt a Magyar Parasport Szövetség (MPSZ), a Magyar Speciális Olimpiai Sportszövetség (MSOSz) és a Magyar Szervátültetettek Sportszövetsége (MSZSZ) is.

A közös tagozat alapköve, hogy a szervezetek eldöntsék, ki legyen az a tíz ember, akik képviselni fogják őket. „Bár a MOB hatásköre, hogy döntsenek, mi tehetünk egy jól előkészített javaslatot" – jegyezte meg Toponári. Hozzátette, a kritériumok közt szerepel, hogy a jelöltnek legyen többéves tapasztalata valamely fogyatékos sportágban, legyen sportvezetői jártassága és felsőfokú végzettsége. Előny lehet a sport területén kiterjedt kapcsolatrendszer és a sportdiplomáciai tapasztalat. Konkrét döntés még nem született az ügyben.

Minderre azért volt szükség, mert a 2012-es évtől kezdődően a sporttörvény módosítása miatt a Magyar Olimpiai Bizottság irányítása alá kerül a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ), a Nemzeti Szabadidősport Szövetség (NSzSz) és a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ). A szervezetek elvesztik köztestületi jogállásukat, és a továbbiakban olimpiai sportágak versenysportjáért, nem olimpiai sportágak versenysportjáért, utánpótlás-nevelésért és diák- és főiskolai-egyetemi sportért, fogyatékosok sportjáért, valamint szabadidősportért felelős szakmai tagozatként működnek tovább.

A sporttörvény módósítása értelmében a versenyengedély (rajtengedély) megszerzésének előfeltétele, hogy a 18 éven aluli versenyző sporttevékenységével összefüggő biztosítás megkötése kötelező. „Ki finanszírozza? A sportegyesület? Az állam? A MOB? A sportoló és családja?"- tette fel Jády György, a FONESZ főtitkára a kérdéseket, ugyanis ez a rész még tisztázatlan, mind a szervezetek, mind a versenyzők számára.

Az eddigi önálló szervezetek életében a jogállás elvesztése mellett várhatóan egyéb átalakításokra is sor fog kerülni. „Január végén új működési rend, új vezetőség és új alapszabály fog érvénybe lépni. Létszámleépítés nem várható, sőt évről-évre bővülnek a feladataink, így létszámbővítésben gondolkozunk" – fejtette ki Gömöri Zsolt, az MPB elnöke a szükséges intézkedéseket a Közelkép Hírügynökségnek. Létszámleépítés a FONESZ-nél sem várható, ugyanis megbízási szerződéssel alkalmazzák a náluk dolgozókat.

A sporttörvény módosítása azonban nem csak jogi úton, hanem pénzügyileg is érinti a sportszervezeteket. Ezentúl a MOB szabja meg az állami finanszírozások eloszlását a szervezetek között. „Tekintettel arra, hogy a FONESZ, mint köztestület megszűnik, a tavalyi év költségvetését és a FONESZ tagszervezeteinek a költségvetését jogutódja, a MOB fogja megörökölni. A támogatást programfinanszírozással, feladatok bemutatásával tudjuk elnyerni. Forrásmegvonást nem érzékelünk és reméljük, hogy nem is lesz. A kevesebb nem vállalható, többre nem számíthatunk" – jegyezte meg a finanszírozási rendszerrel kapcsolatban a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG