A MEOSZ szerint át kell alakítani a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról szóló rendeletetHír | 2012.06.14.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint sokan elveszíthetik a munkájukat, a bérek csak a létminimum alatti nyomorgásra lesznek elegek, a felülvizsgálatok után dolgozni küldött tízezreknek pedig esélyük sem lesz arra, hogy foglalkoztassák őket, ha kormány a jelenlegi formájában fogadja el a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló rendeletet.

A május végén közzétett tervezet teljesen átalakítaná a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatási rendszerét és a foglalkoztatók akkreditációját. „Jelentősen csökkentenék a rehabilitációs célú foglalkoztatási támogatások mértékét, és a hangsúlyt - a védett körülmények között történő tartós foglalkoztatás helyett - az érintettek nyílt munka-erőpiaci kihelyezésére tennék át, amihez egy három éves időtartamú tranzitfoglalkoztatáson keresztül vezetne az út" - olvaható a MEOSZ közleményében.

„A támogatások csökkentése és az akkreditációs követelmények szigorítása ellehetetleníti a foglalkoztatókat, emiatt nem fognak vállalkozni a felülvizsgálatokon rehabilitációra alkalmasnak minősített több tízezer ember foglalkoztatására, és a jelenleg dolgozók egy része is elveszítheti a munkáját" – véli Hegedüs Lajos, a MEOSZ elnöke.

A nyílt munkaerőpiaci kihelyezés támogatandó, azonban nem lesz hová tranzitálni az érintetteket, a munkaerőpiacon ugyanis nincs számukra hely, ott jelenleg is 32 ezer megváltozott munkaképességű ember keres sikertelenül munkát - teszi hozzá az elnök. A rehabilitálható munkavállalók után, a bér- és többletköltségek fedezésére a tranzitfoglalkoztatók jövőre évi 800 ezer forint egyéni támogatást kaphatnának, amely a következő két évben csökkenne, miközben a védett szervezetek eddig a foglalkoztatottak után átlagosan évi 1,2 millió forint támogatást kaptak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG