A MÁV és a Volán is elveszi a rokkantnyugdíjasok kedvezményeitTörvényi változás | 2012.01.31.

A BKV-hoz hasonlóan a MÁV Start és a Volán járatain sem élhetnek a korábbi utazási kedvezményeikkel a volt rokkantnyugdíjasok. Néhány hét, és mintegy 300 ezer embernek drágul irreális mértékben az utazása. Az érdekképviselet az Emberi Jogi Bírósághoz, az ombudsmanhoz, az Alkotmánybírósághoz, az ENSZ-hez fordul.

Januártól megszűnt a rokkantsági nyugdíj, így az egykori rokkantnyugdíjasok elvileg nem vehetik igénybe a korábbi utazási kedvezményeket. Az olcsóbb utazásra jogosító igazolványok, szelvények több szolgáltatónál azonban még március végéig érvényesek.

A Pénzcentrum.hu információi szerint a MÁV-Start és a Volán járatain március 31-ig még fel lehet használni a tavalyi utazási kedvezményeket, több helyi busztársaság azonban már nem fogadja el az olcsóbb utazásra jogosító igazolványokat.

A változások természetesen érintik a BKV Zrt. utasait is. A jelenleg érvényes szabályozás alapján a nem öregségi nyugdíjasoknak (az öregségi nyugdíjba beleértve a saját jogú öregségi nyugdíjjal azonos elbírálás alá eső ellátásokat és a hozzátartozói nyugellátásokat is) március 31-én lejár a nyugdíjas bérletre jogosító "nyugdíjasok utazási utalványa". Az utalvány hiányában a BKV Zrt. törvényesen nem állíthatja ki nekik a nyugdíjas bérletigazolványt, és nem fogadhatja el e nélkül a nyugdíjas bérletszelvényt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy április 1-től megszűnik a 3750 forintos kedvezményes bérlet a rokkantnyugdíjasok számára, attól az időponttól kezdve meg kell venniük a 9800 forintos rendes bérletet, ha utazni akarnak. A mintegy százezer nyugdíjas bérlettel közlekedő utas felét érinti a változás. (Az öregségi nyugdíjasoknak megmarad a kedvezmény.)

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke úgy számol, az utazási kedvezmények megszűnése háromszázezer rokkantnyugdíjast érint, akiknek áprilistól 40-45 százalékkal kell többet fizetniük a bérletekért. Egy - kissé extrém - példával: míg egy 62 éves nyugdíjas a havi 200 ezer forint nyugdíja mellett jogosult lesz az öregségi kedvezményre, egy 61 és fél éves rokkantnyugdíjas a 40 ezer forintjából csak a teljes árú bérletet veheti meg ezután.

Az elnök a Magyar Nemzetnek elmondta: az utazási kedvezmények az ország egyes városaiban már megszűntek, így a BKV egyfajta gesztust gyakorolt azzal, hogy áprilisig még biztosítja a nem öregségi nyugdíjasoknak a kedvezményes bérletek használatát. Az utazási kedvezmények megszüntetése miatt a MEOSZ beadvánnyal fordul a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz, az ombudsmanhoz, az Alkotmánybírósághoz, sőt, az ENSZ-hez is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ