A másság nem akadály - fogyatékkal élőkkel ismerkedtek a Munkácsy Iskola diákjaiEsemény | 2011.11.03.

Negyedik alkalommal szervezetek Tolerancia Napot a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. A csütörtök délelőtti Esélyórákon az intézmény hetedikes és nyolcadikos diákjai bepillantást nyerhettek a látás-, hallás- és mozgássérültek, valamint értelmi fogyatékosok mindennapjaiba. Az esemény által erősítették a gyerekek empatikus képességét.

Az Esélyórákra érkezett jeltolmács és hallássérült vendég közreműködésével a felsős gyerekek megismerhették a jelelés alapjait, sőt, lehetőséget kaptak arra, hogy elmutogassák saját nevüket. A látássérülteket dr. Varga Szabolcs, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületének alelnöke képviselte vakvezető kutyájával együtt. Arról beszélt, hogy őt és a hasonló helyzetben lévőket nem kell sajnálni, hiszen fogyatékosságuk ellenére teljes értékű életet tudnak élni. A diákok ismerkedtek a Braille írással, csukott szemmel kitapogatták az apró jeleket és megtapasztalták, hogy egy egészséges, látó személynek nem könnyű elsajátítania az olvasás ezen módját. A mozgássérülteket Tarsoly Márta, az Alternatíva Mozgássérült Közhasznú Egyesület alelnöke képviselte. Beszámolt hétköznapjairól, és arról, hogy a mozgássérülteknek milyen sportolási lehetőségei vannak. A gyerekek a folyosón próbálhatták ki a kerekesszékkel történő közlekedést, a haladás és különösen a fordulás nehézségeit. Az értelmi fogyatékosokat képviselő vendég dallal köszöntötte a diákokat, akik egy megindító filmet is megtekintettek.

A Munkácsy Iskola és a fogyatékkal élők együttműködése a jövőben is folytatódik. A tervek szerint a szervezetek tagjai, képviselői és a diákok tavasszal közös sportnapot tartanak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ