A Magyar Posta öt százalékra fogja emelni a megváltozott munkaképességű dolgozók arányátHír | 2011.12.31.

A fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását propagáló Segítő Vásáron szó esett a 10-12%-os foglalkoztatási arány növeléséről, a rehabilitációs kártya előnyeiről, és a rehabilitációt végző szervezetek állami támogatásáról. A NEMFI és a Magyar Posta Zrt. megállapodást írt alá arról, hogy utóbbi öt százalékra fogja emelni megváltozott munkaképességű dolgozóinak számát.

„250 foglalkoztatási rehabilitációt végző szervezetet támogat az állam" – jegyezte meg a Segítő Vásár megnyitóján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Soltész Miklós szociális államtitkár szerint érdemes folytatni a támogatási rendszert, mert így lehet elérni, hogy a megváltozott munkaképességűek által készített termékek minél inkább megjelenjenek a hazai piacon. Ehhez szolgál segítségül az egységesen bevezetett Segítő Vásárlás logó, ami által feltüntetik, hogy magyar termék került a boltok polcaira, s hogy megvásárlásukkal támogatják a fogyatékos személyek piaci előrejutását. Bernáth Ildikó fogyatékosügyi miniszteri biztos a hamarosan igénybe vehető rehabilitációs kártya előnyeit emelte ki. A kártya teljes járulékmentességet biztosít a munkáltatóknak, ha megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmaznak.

A rendezvény kulcsszava a foglalkoztatás volt. Tapolczai Gergely parlamenti képviselő jelnyelvi tolmács közreműködésével három szintre bontotta a kifejezés értelmezését: egyénire, kormányzatira, uniósra. Utóbbi azt az Európai Fogyatékosságügyi Stratégiát is magába foglalja, melynek célja, hogy az EU-ban 2020-ra a foglalkoztatás arányát 75%-ra növeljék. Jelenleg a foglalkoztatás Európában 40-45, míg Magyarországon 10-12 százalék.

Nem titkoltan azzal a céllal, hogy pozitív példát mutassanak, Soltész Miklós és Horváth Gergely Domonkos a Magyar Posta Zrt. képviseletében megállapodást írtak alá. Ennek értelmében a Magyar Posta Zrt. vállalja, hogy a számára szükséges termékek megrendelésénél a védett foglalkoztatókat előnyben részesíti, valamint öt százalékra emeli a megváltozott munkaképességű dolgozók arányát.

A rendezvényen a kormány képviselői mellett a fogyatékos társadalom arcai is lehetőséget kaptak a megjelenésre. Weisz Fanni siket szépségkirálynő a Szegedi SZEFO Zrt. ruhakollekciójának divatbemutatóját vezényelte le, Karvai Sándor vak motoros pedig bejelentette, hogy 2012-ben körbemotorozza a Hungaroring pályájának teljes hosszát. Orsós Zsolt csörgőlabda válogatott a szolidaritás nagyköveteként szerzett tapasztalatairól beszélt. Orsós a minisztérium felkérésére járja az országot, hogy a fogyatékos emberek nehézségeiről és örömeiről beszélgessen középiskolás diákokkal.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG