SM Világnap: a láthatatlanság ellen küzdenek a betegekEsemény | 2012.06.03.

Országos fotópályázat keretében engedtek bepillantást az érintett betegek és családok abba, milyen egy gyógyíthatatlan betegséggel együtt élni. Az idegrendszert megtámadó ezerarcú kór, az SM világnapján a fővárosi Erzsébet téren szabadtéri fotókiállítást rendeztek, s közösen engedték útjára a remény léggömbjeit az SM betegek.

Több mint háromszáz fotó érkezett amatőr, félprofi és profi pályázóktól az elmúlt hetekben szerte az országból arra a felhívásra, amelyet az érintetteket képviselő Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya közösen jegyzett. Az alkotásokból május 30-án, az SM Világnapján a budapesti Erzsébet téren egynapos szabadtéri fotókiállítás nyílt, s itt került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre is.

A sclerosis multiplex a fiatalkorban jelentkező egyik leggyakoribb neurológiai betegség, amelynek tünetei és kórlefolyása attól függ, hogy a kór az agynak és a gerincvelőnek melyik részeit és milyen mértékben támadja meg. Vannak, akik évtizedeken át együtt élhetnek a betegséggel, másokat rövid idő alatt gyors leépülés fenyeget.

- Nagyon nehéz beteg embert fényképezni, hogy úgy adjuk vissza életének momentumait, hogy a méltóságát is megőrizzük - fogalmazott Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke.

- Nemcsak a laikusok számára, hanem a páciensekkel sokszor találkozó orvos szemével nézve is érzékletesek és mély nyomot hagynak a fotók - értékelte a látottakat dr. Csépány Tünde neurológus egyetemi docens, az SM Orvos Tanácsadó Testület elnöke.

Az SM Világnapjának hazai központi rendezvényén a betegek, hozzátartozók, szakorvosok és ápolók mellett sok érdeklődő is részt vett, hogy kifejezze szolidaritását az SM betegséggel élő emberekkel. Ezt voltak hivatottak jelképezni a délben magasba engedett színes léggömbök is, amelyek az összetartozást és a reményt szimbolizálták.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ