A jogosultak nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe azért, mert mások visszaélnek a parkolási igazolványokkalHír | 2011.09.29.

Nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a mozgássérült emberek a parkolási igazolvánnyal visszaélők miatt – áll Szabó Máté ombudsman jelentésében, aki a mozgáskorlátozott igazolványokról szóló teljes jogi szabályozás áttekintését javasolja  Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek. Az ombudsman szerint jogszabálynak kellene kötelezővé tenni a mozgáskorlátozottak számára fenntartott várakozóhelyek útburkolati felfestését.

Az utóbbi években számos, az ombudsmanhoz érkezett beadványban sérelmezték, hogy bár rendelkeztek a várakozási díj alól mentességet biztosító mozgáskorlátozott igazolvánnyal, a parkolási társaságok mégis fizetésre kötelezték őket, nem adva lehetőséget a kártya utólagos bemutatására. Egyes esetekben a panaszosok nem csupán elfelejtették kitenni a szélvédő mögé az igazolványt, hanem szándékosan hagyták ki ezt a lépést, mivel attól tartottak, hogy - amint az korábban előfordult - feltörik érte az autójukat. A panaszok magas száma miatt Szabó Máté ombudsman eljárást kezdeményezett, amelynek eredményéről szeptember 20-án adott ki közleményt. Jelentése szerint a legfőbb problémát a kérdés jogi hátterének kidolgozatlansága okozza, ezért a mozgáskorlátozott igazolványokról szóló teljes jogi szabályozás áttekintését javasolja.

Az ombudsmani vizsgálat során számos parkolási céget kerestek fel, többek között a fővárosi Centrum Parkoló Rendszer Kft-t. A társasághoz 2008 és 2009 között megközelítőleg 33 ezer esetben nyújtottak be panaszt mozgáskorlátozott-igazolvány meglétére való hivatkozással, amely az összesen beérkezett panaszoknak mintegy egytizedét tette ki. 29 ezer esetben az ügyfélszolgálat elfogadta a beadványokat, így a parkolási- és pótdíj befizetésétől eltekintettek. Az elutasítások oka többnyire az volt, hogy a helyszínen készült fényképen nem látszott a kihelyezett igazolvány, vagy másolattal próbálkoztak, utóbbi a társaság álláspontja szerint közokirat-hamisítás bűncselekményének megállapítására is alkalmas lehet.

A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás (FKPT) igazgatója – a fővárosi rendeletre hivatkozva – hangsúlyozta, hogy az igazolvány akkor és csak akkor jogosít kedvezményre, ha azt ténylegesen elhelyezték a szélvédő mögött. A társaság igazgatója szerint a főváros rendelete nem ismeri a méltányosság fogalmát, így az üzemeltetőnek a jogszabály alapján nincs ilyesfajta jogosultsága, ennek ellenére 420 esetben eltekintettek a pótdíj követelésétől, mivel - elmondásuk szerint - az ügyfeleket elsősorban a jogkövető magatartásra kívánják ösztönözni. Megítélésük szerint az elutasítások bővebb indoklása szükségtelen, ha például egy lejárt jegy miatt pótdíjazott gépkocsi esetében kívánják utólagosan bemutatni az igazolványt. Az FKPT-hez az idei évben augusztus 31-ig 9795 panasz érkezett, ezen belül 829 mozgássérült parkolási engedéllyel kapcsolatos, amelyből 379 esetben jogosnak találták és elfogadták a beadványokat.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG