A hét álláshirdetéseHír | 2011.08.31.

Sok álláshirdető sikertelenül keres megváltozott munkaképességű munkavállalót. De mik a kudarc okai?

Sok álláshirdető panaszkodik, nem talál megváltozott munkaképességű munkavállalót. Pedig sok helyen próbálnak, próbáltak hirdetni. A galibát legtöbbször, a hirdető figyelmetlensége és nem megfelelő tájékozottsága okozza. Nem véletlenül Ausztriában az általános iskolában már tananyag, a fogyatékkal élők közötti kommunikáció. Sajnos oktatásunk komoly hibája, a fogyatékkal élő embertársainkkal való együttélés és kommunikáció ismeretének teljes hiánya. Hiszen sokszor szembesülünk olyan helyzettel, hogy szívesen segítenénk de nem tudjuk miként kell ezt tenni! Erre kitűnő példákat találhatunk, sajnos a megváltozott munkaképességűekkel kapcsolatos álláshirdetések esetében is. Általános panasz a legtöbb cég személyzeti vezetője részéről, hogy ők alkalmaznának megváltozott munkaképességű munkavállalót, de nincs elég jelentkező. Pedig több újságban és az interneten is hirdetnek! Vajon hol lehet a hiba? Az elmúlt napon hívták fel figyelmemet hallás sérült ismerőseim egy álláshirdetésre melynek szövege a következő volt:

Szálloda keres megváltozott munkaképességű szobaasszonyokat, azonnali belépéssel. Érdeklődni az alábbi telefonszámon lehet ( itt volt megadva két telefonszám és név)

Elsőre nem tűnik rossznak, hiszen végre valahol állást kínálnak! De a hirdetés, sajnos a hallás sérültek (siketek) egyik lapján jelent meg, ahol e célcsoport eléggé jól behatárolható! Ebből is látszik, hogy aki a hirdetést feladta, finoman szólva sem volt egy géniusz. Valószínűleg, neki is kimaradt az oktatásából, a hogyan kommunikáljunk fogyatékkal élő embertársainkkal, című fejezet! Még szerencse, hogy a legtöbb hallás sérült ezt viccesen tudja kezelni. Mert hiszen ez akár sértő is lehet, ha esetlegesen bele tudnánk magunkat képzelni, a helyzetükbe. De, hogyan kellett volna feladni ezt a hirdetést helyesen?

Íme:

Szálloda keres megváltozott munkaképességű szobaasszonyokat, azonnali belépéssel. Jelentkezni, érdeklődni, SMS- BEN vagy E-mailben itt lehet (..)!

Ugye mennyire másként hangzik, egy kis apróság amely képes azt a szakadékot áthidalni, amit kommunikációs problémának hívunk. Egy kis odafigyeléssel, megadhatjuk azt a tiszteletet, melyet ezen emberek is megérdemelnek. Talán ha a tornaóra helyett, egy héten egyszer délután, erre is jutna idő….

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HOTEL HANDICAP