A civilek további egyeztetést szeretnének a gondnokság kérdésérőlHír | 2012.04.03.

„Kizáró/teljesen korlátozó gondnokság létjogosultsága az Új Ptk. Javaslatban" címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a Polgári Törvénykönyv gondnoksági szabályozásáról. Az egyeztetésen Székely László miniszteri biztos, Kőrös András bíró és a Civil Caucus - az érintetteket összegyűjtő szervezet - vett részt.

A Polgári Törvénykönyv gondnokságot szabályozó részeinek megreformálása nem hozott megnyugvást a civil szervezetek számára. Változás történt magában az elnevezésben. Míg eddig cselekvőképességet kizáró gondnokságról beszéltünk, a jövőben ez „teljesen korlátozó" jelzőre változik. A civil szféra nemtetszését fejezte ki az intézkedéssel kapcsolatban, hiszen a lényegi problémát, a jogintézmény hiányosságait nem oldja meg.

A Civil Caucus képviselői több dolgot is kifogásoltak a tervezetben. „Sem a javaslat előkészítésének menete, sem a civilekkel való egyeztetés módja, sem a gondnoksági szabályozás tartalma nem felel meg az ENSZ Egyezmény által előírtaknak, valamint a kizáró gondnokság nem egyeztethető össze az Alaptörvénnyel sem" - áll közleményükben. Ezen lépések elmulasztása komoly következményekkel, elmarasztalással járhat az ENSZ részéről, hiszen több pontban is ütközik a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogainak Bizottsága által megfogalmazottakkal.

A szentgotthárdi pszichiátriai betegek intézetének vezetője Dr. Kapócs Gábor kifejtette „a bíróságok eddigi gyakorlatában azért is lehetett a kizáró gondnokság intézménye ilyen meghatározó, mert a sokszor több évtizedes kórházi zárójelentések alapján készült szakértői vélemények tükrében ez tűnt a legegyszerűbbnek".

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG