Az autizmus és annak típusaiHír | 2012.04.27.

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség. Okait mai napig kutatják. Az emberek legtöbbje szerint csupán egyféle autizmus létezik.

Pedig lényeges eltérések vannak a tünetek között. Az autizmus típusa a tünetek súlyosságától függ. Április 2-a az Autizmus Világnapja

Úgy tűnik, hogy az autizmus egyre nő, 1000 gyerekből 2- 6 gyermeket érint. Az azonban nem egyértelmű, hogy az autizmus növekedése tényleg növekedést jelent, vagy csak a betegség hatékonyabb felismerését.

Az autizmus korai diagnosztizálása nagyon fontos, mert a korai felismerés korai kezelést von maga után, így egy autista gyereknek jobb nyelvi és szociális készsége lehet.

Az autizmus jelei

Az autizmus három különböző területen befolyásolja a gyerek életét:

  • szociális interakció
  • kommunikáció (verbális és/vagy szóbeli)
  • ismétlődő viselkedés és érdeklődés

Más- más gyerekre más- más autizmusra jellemző tünetet produkál. Ez egyéntől függ.  Egyeseknél már a születés után fejlődési rendellenesség lép fel. Mások fejlődése normális, amíg egyszer csak elvesztik társadalmi és/vagy nyelvi készségüket. Vannak, akik szokatlan viselkedést produkálnak, mint például órákat töltenek el azzal, hogy felsorakoztatják a játékaikat, majd lerombolják, és megint felállítják őket.

A szülők azok, akik általában a leghamarabb észreveszik, hogy valami baj van. Ekkor vagy nem foglalkoznak vele, mondván, hogy „majd kinövi”, illetve „később majd felzárkózik a többiekhez”. Vagy elviszik egy általános orvoshoz, aki szintén nem tulajdonít nagy jelentőséget a tüneteknek.

Ezért van az, hogy gyakran az autizmus felismerése és diagnosztizálása késik. Az a legbiztosabb, ha valami nincs rendben, akkor a szülők olyan szakrendelésre vigyék el a kicsit, ahol autizmus felismerésére szakosodott orvos csapat dolgozik.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KAMASZ PANASZ