A zenészek könnyebben megsiketülnek?Tanulmány | 2014.09.05.

A hivatásos zenészeknek a teljes népességnél négyszer nagyobb esélyük van arra, hogy súlyos halláskárosodást szenvednek, akár teljesen megsiketülnek - derül ki egy friss német kutatásból.

Nem csak a siketség, hanem a tinnitus, vagyis a fülcsengés is reális veszély a zenészek körében, 57 százalékkal gyakrabban alakul ki náluk ez a probléma, mint a zenével nem foglalkozó emberek esetében. A zajhoz köthető halláskárosodást nem csak egy hangos zaj - pl. egy ágyúlövés, nagy erejű robbanás - válthatja ki, hanem a rendszeres zajszennyezettség is hasonló tüneteket okozhat az évek során.
 
A kutatás hárommillió német állampolgár adatai vizsgálta meg közelebbről, akik közül 2227-en dolgoztak zenészként 2004 és 2008 között. Összesen 284 ezer olyan esetet jelentettek a vizsgált időtartam alatt, ami a hallás elvesztésével függ össze. A hivatásos zenészek között akadtak pop-rock muzsikusok, de klasszikus zenészek is: énekesek, karmesterek és zeneszerzők.

A szakemberek felhívták az orvosok figyelmét arra, hogy tájékoztassák a zenészeket a problémáról és a megelőzés lehetséges módjairól, mivel a hallás elvesztése az esetükben a szokásosnál is jelentősebb életminőség-romlással járhat. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy a próba- és koncerttermek hogyan épülnek fel, és mi az a decibelszám, aminek a zenészek rendszeresen ki vannak téve.


Forrás: HÁZIPATIKA