A zene mindenkié - a Braille kottaHír | 2014.11.27.

Közismert dolog, hogy a zenetanulás kiemelkedően pozitív hatást gyakorol a gyerekekre. Újabban pedig divattá vált, hogy hangszeres zenét kezdenek az emberek akár felnőtt korban is tanulni. Mindez azt bizonyítja, hogy muzsikálni mennyire jó!
A legtöbb esetben látássérült gyerekek és szüleik sem tudnak arról, hogy látássérülteknek is rendelkezésre áll a megszólaltatott dallam elsajátítására más eszköz is, mint a hallás utáni memorizálás és begyakorlás.

Szerencsére Braille, a vakok számára feltalált pontírás kitalálója nagyon szeretett orgonálni, tehát kottát is írt pontírással. Ezt aztán a későbbi korokban és más hangszerekre írt kottáknál is alkalmazni kezdték és alkalmazzák a mai napig. A zenetanulás fontosságát felismerve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége segít ebben is a hozzájuk fordulóknak.

A kívánt zeneművet egy speciális – pontírású kotta írására alkalmas - program segítségével digitalizálják. A MVGYOSZ nem csak átírja, hanem ki is nyomtatja ezeket. ( Ez egyébként igen költséges dolog, hiszen a látók számára írt kottáknál sokkal több lapot foglal el a hangjegyek pontírásos változata) Az elkészült kottát elektronikus formában a BME Light programmal lehet feldolgozni, meghallgatni, hangjegyként elolvastatni és nyomtatni is.

Az MVGYOSZ nemrégiben igen komoly lépést tett a látássérült muzsikusok boldogulásáért és a tulajdonában lévő értékek megőrzésének és hasznosításának érdekében. A többnyire a komolyzenei muzsikusok hagyatékából előkerült kottákat, illetve azt a Braille kotta gyűjteményt, amit egyes zenészek a MVGYOSZ-ra hagytak most átadták a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének.

Tették mindezt annak érdekében, hogy azt a szakemberek szakszerűen feldolgozzák, katalogizálják és hozzáférhetővé tegyék az érdeklődők számára. A közel 400 darabból álló Braille-kotta gyűjtemény főleg zongorára és orgonára írt műveket tartalmaz, Liszt, Beethoven, Mozart, Schubert stb. darabjaiból.

Forrás: REHAB BLOG