A zene a szívből eredHír | 2014.03.16.

Írásukkal a 2008 márciusában, 41 éves korában elhunyt kiváló vak blues-rock gitárosra, Jeff Healey-re emlékeznek.

Jeff Torontóban született, nyolc hónaposan megvakult retinoblasztóma, egy ritka rákféleség következtében.

Három éves korában kezdett gitározni, teljesen egyedi módon, az ölébe fektetett gitárral, mintha citerázna. Ez egyedi játékstílust eredményezett. Tizenhét évesen alapította első zenekarát, a Blue Directiont. A helyi klubzenekar után Joe Rockman basszusgitárossal és Tom Stephen dobossal alkotott triót, ez lett a Jeff Healey Band. Ezzel a társasággal 1988-ban adták ki bemutatkozó albumukat, a See the Light címűt. Ez az album még abban az évben jelölést kapott Grammy-díjra. Ezévtől Healey Patrick Swayze filmzene-szerzője lett. 1990-ben a Jeff Healey Band elnyerte a Juno Award Az év kanadai előadója díját. A rockzene nagyjaival turnézott, mint a Dire Straits, Stevie Ray Vaughan, Buddy Guy, B. B. King, ZZ Top, Eric Clapton.

2000 után a hot jazz irányába fordult, több albumot adott ki az 1920-as és 1930-as évek dzsessz-zenéjének stílusában. Ezeken már nem csak gitározott, hanem trombitált is. Zenekarát ekkor Haley’s House Band néven nevezték. 2006-ban Ian Gillannal, a legendás Deep Purple énekesével adott ki közös albumot.

Eközben 2005-től újabb és újabb dagantokat fedeztek fel Healey szervezetében. 2008. áprilisában európai koncertturnét tervezett az Egyesült Királyságban, Németországban és Hollandiában, azonban 2008. március 2-án a rák szövődményeiben elhunyt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL