A zaj áldozatai vagyunk - Akkor tűnik föl, ha nincsHír | 2016.09.29.

A zsúfolt nagyvárosok mozgalmas mindennapjaiban hozzászoktunk az állandó zajhoz - süvítő szirénák, klímaberendezések, csúcsforgalom -, már csak ritkán kapjuk fel a fejünket. Persze a vidéki élet sem feltétlenül csöndes, hiszen minden munkagép zajjal működik. Ha pedig a szórakozóhelyeken, üzletekben tapasztalt nagy hangerejű zenét is ide soroljuk, akkor elmondhatjuk, hogy a minket érő egyik legveszélyesebb és állandóan jelenlévő negatív környezeti hatás a zajártalom. Vajon mennyire vagyunk tudatában a veszélynek, és milyen problémákat okozhat az állandó zajterhelés?


Minden negyedik európai lakos ki van téve olyan akusztikus szennyezésnek, amelynek negatív következményei vannak az egészségére, melyek az alvászavaroktól a szívproblémákig terjedhetnek. A zajterhelési határérték 65 decibel, mely felett már zajszennyezésről beszélünk.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy ez a típusú szennyezés több mint 125 millió embert érint, az öreg kontinens területének egyharmada veszélyeztetett. A legzajosabb zónák a felmérések szerint Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában vannak, vagyis a legsűrűbben lakott területeken, a legcsendesebb Észak-Európában, Norvégiában, Finnországban, Izlandon és Svédországban, de az átlagosnál jobb a helyzet az alpesi tájakon, illetve a Földközi-tenger kevésbé felkapott partvidékein.

A „nyugodt övezetek” Európának alig 18 százalékát teszik ki. Csaknem 70 millióra tehető azoknak az európai városlakóknak a száma, akiknek – egyedül a közlekedés miatt – minden nap 55 decibelnél erősebb környezeti zajt kell elviselniük. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ahhoz, hogy az esti alvás során jól kipihenhessük magunkat, a folyamatos háttérzaj erőssége nem haladhatja meg a 30 decibelt, az időszakosan jelentkező zajok intenzitása pedig a 45 decibelt.

Vannak városok, amelyek kiemelkedően zajosak, sok függ a közúti, a vasúti és a légiforgalom sűrűségétől, az ipari létesítmények jelenlétéről. A károkat, amelyeket a zaj okoz, nem szabad lebecsülni, ezek érinthetik a hallást, stresszt, magas vérnyomást, gyomorbántalmakat, és általában rossz közérzetet okozhatnak.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NEPSZAVA.HU