A vírusok és a cukorbetegség kapcsolataHír | Szakmai cikk | 2015.02.10.

Az 1-es típusú cukorbetegség biológiai hátterét nem igazán sikerült tisztázni, azonban az ausztrál Westmead Intézet Gyermekkórházának munkatársai más faktorok mellett a bélrendszerben megtelepedő vírusok (enterovírusok) szerepét vetették fel.

Dr. Maria Craig és munkatársai számos korábbi tanulmány eredményeit vetették össze, és arra a következtetésre jutottak, hogy egészségesekhez viszonyítva a cukorbeteg gyerekek esetén mintegy tízszeres annak valószínűsége, hogy enterovírus okozta fertőzésen estek át.

A felvetés, miszerint az enterovírusoknak szerepe lehet a betegség kialakulásában, nem újkeletű, azonban jelen vizsgálat, melynek eredményeit a BMJ február 3-i számában közölték, a korábbiaknál szorosabb kapcsolatot mutatott ki. A metaanalízis 24 korábbi cikkre és két rövid összefoglalóra terjedt ki, melyben összesen 4448 egyén szerepelt. Az ok-okozati összefüggés különösen gyermekek esetén bizonyult erősnek.

Az 1-es típusú cukorbetegséget genetikai tényezők, az immunrendszer működése, valamint környezeti faktorok kombinációja határozza meg. Az enterovírusok gyakoriak csecsemőknél és gyermekeknél, tünetei megfázás jellegűek, lázzal, izomfájdalommal, kiütéssel, nagyon ritkán agyhártyagyulladással járnak. Jelenleg a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség előfordulása világszerte emelkedő tendenciát mutat, ami az ausztrál szakértők szerint a vírusfertőzések (például az enterovírusok közé tartozó Coxsackie B) előretörésével magyarázható.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BETEGSZOBA.HU