A vakság megelőzhető!Tanulmány | 2014.02.11.

Hazánkban közel 70 ezer a vakok és gyengénlátók száma. A szakemberek hangsúlyozzák, a vakság 80 százaléka elkerülhető vagy gyógyítással megelőzhető.

A Markusovszky kórház szemészeti osztályán azon dolgoznak, hogy segítsenek azokon, akik látásproblémákkal küzdenek.

- A szemészeti osztály szakmai elismertségét jelzi, hogy a nyugat-dunántúli régióban a hármas progresszivitási szintet kapta meg az elmúlt években végzett teljesítménye és műszeres felszereltsége alapján –- mondja dr. Bátor György osztályvezető főorvos. –- Országosan a négy szemklinika mellett négy szemészeti osztály, közöttük a miénk kapta meg ezt a rangos elismertséget. Gyakorlatilag az osztály minden műtéti ellátást végezhet és jogosultan is végzi. A munkaidő reggel fél nyolctól délután fél négyig tart, ezen felül készenléti ügyeletet tartunk. Hétvégén és ünnepi időszakban a reggeli órákban orvos és asszisztens áll a betegek rendelkezésére, a sürgős esetek ellátására. Nagyon sokszor az ügyeleti időben az osztályon dolgozó, tapasztalt, lelkiismeretes nővérek segítenek a betegeknek, sürgősségi elsősegélyt végeznek, s tájékoztatást is nyújtanak. Természetesen a látást veszélyeztető kórképeknél, a társszakmák kérésére, s regionális, speciális szemészeti ellátást igénylő esetekben az ügyeletes orvos rendelkezésre áll. A készenléti ügyelet fenntartása nem helyi specialitás, országosan a legtöbb megyei kórházban, sőt még szemklinikán is az alacsony orvoslétszám miatt készenléti ellátás működik.

Az osztályon tervezetten történik többek között a szaruhártya-átültetés, a zöldhályog-sebészet, a plasztikai sebészet, az üvegtestcsere műtét. Szemfenéki meszesedés súlyos formájánál, az úgynevezett nedves maculadegenerációban rendszeresen gyógyítanak üvegtestbe adott injekcióval. Nagy százalékban ezzel az eljárással a betegek látását meg tudják őrizni, sok esetben javítani. Az osztályon az elmúlt években számos műszert is beszereztek, a betegek gyógyulását a legmodernebb eszközökkel segítik elő. Az egyik ilyen készülékkel a lézerfény segítségével határozzák meg a beültethető műlencse dioptriájának erősségét, ami sokkal pontosabb, mint a korábbi ultrahangos elvvel működő készülék. A fejlett műszerek azonban még nem elegendők ahhoz, hogy csökkenteni tudják a várólistát. Jelenleg időpontot szürkehályog-műtétre csak 2015 májusára tudnak adni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL