A túlzott fáradtságot a kiugró inzulinszint is okozhatjaSzakmai cikk | 2016.10.27.

Amennyiben evés után gyakran túlzott fáradtság tör önre, akkor lehet, hogy az inzulinszintjével van probléma. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája a lehetséges okokról és az inzulinrezisztencia kezeléséről tájékoztat.

A glükóz, azaz a vércukor, szervezetünk üzemanyaga, hiszen ennek hiányában a sejtek éheznének, így a test nem tudná ellátni feladatait. Szintjét a hasnyálmirigyben termelődő inzulin tartja kordában, ami lényegében a szervezet teljes anyagcseréjének legfőbb szabályozó hormonja, és segíti a vércukor sejtekbe való jutását ‒ ebből következik, ha az inzulin nincs jelen elegendő mennyiségben, illetve ha valamilyen okból nem képes ellátni feladatát, akkor az energiaháztartás zavart szenved. Ez amellett hogy fáradtságot idéz elő, az egész szervezet működésére negatív befolyást gyakorol, és megnöveli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Ennek oka, hogy a test egyre több inzulint kezd el termelni, ami előbb-utóbb a hasnyálmirigy kifáradásához vezet.

De miért leszünk álmosak?

Az inzulinrezisztencia egyik jellemző tünete, hogy az étkezések után 1-2 órával álmosság, fáradtság jelentkezik ‒ főleg az olyan gyors felszívódású szénhidrátok bőséges fogyasztása után, mint pl. a fehér lisztből készült pékáruk, tészták, édességek. Ekkor ugyanis hirtelen megnő a vércukor szintje, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is, aminek következtében a glükózszint leesik. Ez álmosságérzettel, esetleg remegéssel, szapora szívveréssel is járhat. Sőt, az is gyakran előfordulhat IR esetén, hogy magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása után nem sokkal cukoréhség lép fel, mivel a szervezet így próbálja kompenzálni a lecsökkent glükóz szintet ‒ mondja Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Éppen ezért, ha az említett tüneteket tapasztalja, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, ugyanis az inzulinrezisztencia (IR) kezeletlen esetben súlyos károkat okozhat, és akár 2-es típusú cukorbetegséggé is fajulhat!

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIENTPRESS.HU