A tudatalatti előítéleteken veszítenek a cégekHír | 2016.11.29.

A Prezi nyitott, és jól is teszi, mert sikeresebbek azok a cégek, melyek nyitottak a sokszínűségre. A roma fiút be sem hívják állásinterjúra, ha fotót csatol az önéletrajzához, sőt az egyetemen is takarítónak nézte a tanár. Egy kiválasztás során, ha négy ember jut be az utolsó interjú fordulóba, és abból mindössze egy nő, akkor 0 százalék esélye van, hogy őt vegyék fel. Minden második munkavállaló találkozott már valamelyik típusú diszkriminációval a munkahelyén.

A vállalatok számára a sokszínűség - amikor a sikeres működésnek egyre inkább előfeltétele az innováció és a kreativitás -, létszükséglet lehet. Többféle háttérrel (akár nemi, etnikai, vallási stb.) rendelkező emberek sokkal többféle perspektívát, tapasztalatot, ötletet tudnak belevinni a mindennapi munkába. A Kelet-Közép-Európában első sokszínűségről szól nemzetközi konferencia, a Nyitottak vagyunk kezdeményezés által szervezett OPEN Conference egyik kulcsmondata az volt, hogy a cégeknek üzleti érdekük, hogy leképezzék a közeget, a társadalmat, amelyben működnek, mert akkor hitelesebben tudnak működni, sikeresebben eladni. Ezt mára kutatási eredmények is bizonyítják.

Árvai Péter, a Prezi alapító-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az ő cégük nem is jöhetett volna létre az alapítók sokszínű háttere nélkül, amelyet aztán a cégnél is maximálisan megtartanak, hiszen számos nemzetiség képviselteti magát a Preziben, ahogy technológiai cégként a nemek sokszínűségére is igyekeznek odafigyelni. Árvai Péter személyes indíttatásként azt is hozzátette, hogy bár a világpolitika most mintha inkább a bezárkózás felé fordulna és gyakran hiányzik a dialógus, mégis 20 éve ő például nem állhatott volna ki és vállalhatta volna nyíltan cégvezetőként, hogy meleg. A legjobb felvételi tesztet író egyik programozójuk transznemű ember, aki valószínűleg nem is mert volna pályázni az állásra, ha nem tudja, hogy a cég nyitott ebből a szempontból is. Ők pedig egy komoly tehetséget veszítettek volna. A nyitottság azzal kezdődik, hogy hajlandóak vagyunk valódi párbeszédet folytatni egymással, ennek pedig előfeltétele az egymásra való figyelés és együttérzés, emelte ki Árvai Péter.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU