A terhesség alatti folsav szedés csökkenti az autizmus kockázatátTanulmány | 2013.02.16.

Azok a nők, akik terhesség előtt, vagy az állapotosságuk elején elkezdenek folsav-kiegészítőket szedni, jelentősen csökkentik gyermeküknél az autizmus kialakulásának kockázatát - írja a Heatlh Day. Az eredmények reményt adnak arra, hogy a folsav esetleg más agyi rendellenességek megelőzésére is alkalmas lehet.

Ismert, hogy a terhesség alatti rendszeres folsavbevitel megelőzi a gerinc és az agy születési rendellenességeit. A folsav ráadásul anyagilag is elérhető összetevő, amivel a várandós kismama csökkenti gyermekénél az autizmus kialakulásának kockázatát.

A norvég kutatócsapat 85 ezer gyermek adatait vette szemügyre, s hatéves megfigyelés alatt 540-nél alakult ki az autizmus valamelyik formája. A folsavat szedő anyák gyermekeinél 0,10 százalékos volt az autisták aránya, ezzel szemben a folsavat nem szedőknél ez 0,21 százalék volt. Az idegrendszeri fejlődési rendellenességet összességében 39 százalékkal csökkentette a folsav.

A folsavat szedő kismamák általában magasabb végzettségűek voltak, tervezték a terhességet, nem dohányoztak és legtöbbjük az első gyermekét hozta a világra.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIENTPRESS