A téli depresszión segíthet a jótékonyság!Hír | 2013.01.01.

Minden tizedik magyar ember szenved téli depresszióban, számukra akár a karácsonyi adakozás is gyógyító lehet, növeli az önbecsülést és emeli a boldogságszinten, hiszen adni jó!

Az év végi kimerültség, fényhiány a magyar lakosság 10-12 százalékánál vezet téli depresszióhoz. A közismert tünetek legyőzéséhez ad tanácsokat a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője, Dr. Perczel Forintos Dóra, aki szerint akár az adakozás is segíthet.

A téli depresszió elsődleges oka Magyarország földrajzi elhelyezkedése, vagyis a téli időszakra jellemző fényhiány. Míg a téli depresszió a skandináv országokban a lakosság negyedét sújtja, a trópusi országokban ismeretlen jelenség. A kevés napfény a szervezetben alacsony szerotonin és magas melatonin szintet eredményez, ez befolyásolja nemcsak az ember, de még bizonyos állatok kedélyállapotát is. Télen lemerül a szervezet energiaszintje is, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség.

Tünet lehet a nyugtalanság, ingerlékenység vagy éppen az érdektelenség és az aluszékonyság is. Mindezeken felül jelentkezhet étvágytalanság vagy éppen falánkság is. Perczel Forintos Dóra elmondta, hogy hasonlóak a tünetei a klinikai depressziónak is, csakhogy ezektől a betegektől az különbözteti meg a téli depressziós embert, hogy minden tünet mellett képes ellátni mindennapi tevékenységeit, feladatait. A tanszékvezető szerint a legjobb ellenszer a mozgás. Azt tanácsolja, minél több időt töltsön mindenki a szabad levegőn, a hideg idő ellenére is. Az ünnepek alatt szerencsére több a szabadidő is, ha kisüt a nap, lehetőleg sétáljanak, kiránduljanak, korcsolyázzanak a szabadban. A mozgás örömet okoz, mert hatására endorfin szabadul fel a szervezetben.

Perczel Forintos Dóra azt javasolja, törekedjen mindenki arra, hogy minél több időt töltsön ébren a természetes fényben. A fényterápia (2500 lux feletti fény) jótékony hatása ismert, de Magyarországon nem igazán elterjedt a módszer. Azt is érdemes tudni, hogy a szolárium nem helyettesíti a napfényt.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KISKEGYED