A tehetség nem válogatEsemény | 2011.12.18.

Át kell lépnünk azon, hogy a fogyatékkal élők alkotásait csupán a művészeti terápia eredményének tekintsük; rajzaikat, festményeiket, kisplasztikáikat művészeti értékük miatt kell értékelnünk – hangsúlyozta Makkai Péter református lelkész, a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) fogyatékügyi programjának vezetője dece,ber 3-án a sepsiszentgyörgyi Írisz Házban rendezett kiállítás megnyitóján.

A fogyatékkal élők világnapja alkalmából tartott rendezvények részeként díjazták szombaton a második Outsider Art-pályázatra beküldött képzőművészeti munkák legsikeresebbjeink alkotóit. Az Írisz Házban kiállított másfél száz rajz, festmény, kisplasztika értékelését négytagú zsűri végezte, amelynek elnöke Richard Bennaars volt, aki Rotterdamban olyan galériát vezet, ahol fogyatékkal élők alkotásait állítják ki.

Makkai Réka, a művészeti pályázat kezdeményezője és szervezője a tárlatnyitón elmondta, az értékelési kritériumok ugyanazok voltak, mint általában a művészeti munkáknál, figyeltek a technikára, a témára, a színvilágra, a formára, ezek alapján választották ki a legjobbakat. A 350 euróval járó első díjat a karácsonykői Arusoaie Olgának ítélték oda tájképeiért, második díjat kapott a marosvécsi Viola Mária, harmadik díjas Gabriel Macarie Alsógáldról.

A díjakat átadó Ördög-Gyárfás Lajos, a sepsiszentgyörgyi DKA elnöke találóan azt mondta, a fogyatékkal élők világnapja tulajdonképpen a fogyatékkal élők világának a napja, amire mindannyiunknak oda kell figyelnünk. Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere gratulált az alkotóknak, és kiemelte, a Diakónia nem csak odafigyel a hátrányos helyzetűekre, hanem valóságos adventet teremt számukra lépésről lépésre épített létesítményeivel. Az est a bukaresti Luiza Zan neves dzsesszénekes és Edi Neumann szaxofonművész koncertjével, valamint azzal az ígérettel zárult, hogy jövőben is meghirdetik az Outsider Art-pályázatot.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁROMSZÉK.RO