A távmunkáé a jövő?Hír | 2015.02.14.

Szabadúszó, aki többféle mobil eszközön, rugalmasan dolgozik – a Leitz mobil munkavállalókkal foglalkozó tanulmánysorozatának frissen közzétett első része így látja a közeljövő képzett munkavállalóit

Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország 800 cégvezetőjét kérdezték arról, hogyan látják a munka világát.

Nehezen mérhető

A kutatás eredményei alapján a munkavállalók ötöde nem végez semmilyen munkát az irodán kívül, a másik végletet jelentő ötödük viszont legalább feladatainak felét máshol teljesíti. A Forrester kutatása nem véletlenül nevezi a munkavállalók 29%-át bárhol, bármikor bevethetőnek – a Leitz előrejelzése szerint 2020-ra ez a szám már az összes munkavállaló felére igaz lesz. Hasonló a magyar helyzet is Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke szerint, bár konkrét adataik nincsenek a hazánkban távmunkát végzőkről. Néhány éve a Központi Statisztikai Hivatal sem méri a számukat, ennek oka a definícióban rejlő nehézség lehet. – Tágabban értelmezve mindenki végez távmunkát, akinek van otthon notebookja és internet-hozzáférése, valamint az okostelefonján is tudja olvasni a céges levelezését. Lehet ezt a definíciót szűkíteni, kérdés, hogy meddig érdemes – vélekedik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás:METROPOL.HU