A szenzitív kérdések esetében is fontos az őszinte válaszadásHír | 2011.11.11.

2012 tavaszán publikálja majd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az október 31-én lezárult népszámlálás előzetes adatait, amelyek fontos támpontot adhatnak a fogyatékossággal élőknek és az érdekvédőknek a jövőre nézve. A szervezetek szerint azonban a 2001-es adatokat csak nagy közelítéssel lehet majd összevetni az idén kapott eredménnyel. Azok, akik októberben, a népszámlálás ideje alatt nem szolgáltattak adatot, november 2-8-ig jelentkezhetnek pótösszeírásra.

Országos átlagban a háztartások 98 százalékából érkeztek már be a népszámlálási adatok, de ez a szám minden bizonnyal növekedni fog a pótösszeírás eredményeinek feldolgozása után. Az egy héten át tartó pótösszeírásra a legtöbb jelentkezőt Budapesten és a megyeszékhelyeken várják, ugyanis míg a kistelepüléseken szinte százszázalékos volt a megválaszolt kérdőívek aránya, addig a nagyvárosokban még többen vannak, akik nem nyilatkoztak.

Vidéken a helyi polgármesteri hivatalok, Budapesten a kerületi önkormányzatok ügyfélszolgálatain lehet átvenni és kitölteni a kérdőíveket. Ahhoz, aki mozgásában korlátozott, vagy más egyéb okból nem tud bemenni a polgármesteri hivatalba a pótösszeírásra és ezt telefonon jelzi, feltehetőleg számlálóbiztost küldenek majd ki.

Az idei népszámlálási kérdőív, hasonlóan a tíz évvel ezelőttihez, fogyatékosságra vonatkozó kérdést is tartalmaz. Az érdekvédelmi szervezetek a KSH Civil Partnerprogramjával együttműködve próbálták felhívni a figyelmet az őszinte válaszadás fontosságára a szenzitív kérdések esetében is. Balogh Fruzsina, az ÉFOÉSZ sajtóreferense úgy gondolja, a népszámláláson nyert adatoknak nagy szerepük van az érdekérvényesítő tevékenységek során. „Gondoljunk csak az érintetteknek szánt különböző szolgáltatásokra, például a támogató szolgálatok kapacitásának, a speciális iskolák vagy a bentlakásos intézményi férőhelyek kialakításának rövid- és hosszútávú megtervezésére" – magyarázta.

Hasonló véleményen van Wisinger János, a FONESZ egyik tagja is. „Minden társadalmi kérdés és folyamat csak akkor tervezhető, ismerhető, kezelhető, és irányítható ha ismerjük az ide vonatkozó adatokat, és látjuk az előző népszámlálás óta bekövetkezett változásokat."

Vályi Réka, az AOSZ ügyvezetője szerint az autizmussal élők és hozzátartozóik számára különösen jelentős az idei népszámlálás, hiszen most először szerepel az autizmus a fogyatékosságok között.  „Mivel nincsenek tapasztalataink, nem tudjuk, mennyire vállalják fel a családok, hogy hozzátartozójuk ebben a fogyatékosságban érintett" – így Vályi, aki szerint a végeredményt fenntartásokkal kell majd kezelni, hiszen az autista diagnosztika csak néhány éve jutott el arra a szintre, hogy megbízható diagnózist állítson fel.

„Ez az egyetlen olyan pontosnak nevezhető statisztikai adat arról, hogy hazánkban hány ember él valamilyen fogyatékossággal, és ezek számszerűen hogyan oszlanak meg az egyes fogyatékossági típusok között" – mondta el Szakály József, a MEOSZ főtitkára, majd hozzátette, hogy többször is felhívták a figyelmet a kérdőív interneten való kitöltésének lehetőségére és mindenkit arra biztattak, hogy válasszák a válaszadás ilyen formáját. „Egyesületi irodánkban lehetőséget is biztosítottunk erre, így az is ki tudta tölteni interneten a kérdőívet, aki nem rendelkezik otthon számítógéppel."

Miután a kérdőív akadálymentesítése nem volt megoldva, az ÉFOÉSZ az info-kommunikációs akadálymentesítés segítségével elkészítette a népszámlálási kérdőív könnyen érthető változatát, valamint egy összefoglaló, könnyen érthető videót, amely beszámol a legfontosabb tudnivalókról.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG