A szemléletváltás adhat több munkátHír | 2016.09.28.

Ahhoz, hogy a munkaerőpiac nagy számban alkalmazzon fogyatékkal élőket, valamiféle szemléletváltásra lenne szükség. A támogatási rendszer kibővítése fontos, de nagyobb lendületet a cégvezetők hozzáállásának megváltozása hozna. A szándék megvan, a miként a gond.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, bár érezni némi javulást az elmúlt években, még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon.(Az öt évvel ezelőtti 18 százalékról idén már becslések szerint akár 30 százalék közelébe is emelkedhet idén a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya, amiben komoly szerepe van a munkaerőhiánynak.)

A szakértők szerint az angol rendszer igen szimpatikus megoldást kínál, ott valóban támogatják a nyílt munkaerő-piaci integrációt az egészségi állapot fényében. Ez azonban nálunk egyelőre csak vágyálom, hiszen igazán hatékonyan csak akkor valósulhatna meg, ha a mi társadalmunkra, a mi oktatási és egészségügyi, a mi akadálymentesítési helyzetünkre szabott megoldás jönne létre. De mindenekelőtt egy többeknek hozzáférhető támogatási és egy jól szervezett, gördülékenyen működő képzési rendszer nagyot lendítene a probléma megoldásán.

Ma a nyereségorientált cégek nagy része, bár többféle támogatási lehetőség létezik, nem jogosult ezekre. Így megváltozott munkaképességű munkavállalót támogatott formában nem, vagy csak nehezen tud alkalmazni.

A konkrét támogatási lehetőségek igen szűkösek, mondja Markos Ádám, a Rehabjob Nonprofit Kft. szakmai vezetője, aki elsőként a rehabilitációs kártyát említi. Mint mondja, ez valóban támogatás, hiszen a munkavállaló után megfizetendő járulékból lehet spórolni vele, azonban ezt a kártyát az érintett munkavállalóknak csak a töredéke kapja meg.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: PIACESPROFIT.HU