A rocksztár tudós és a szerelem: A mindenség elméleteHír | 2015.01.25.

Ha a ma élő tudósok között van igazi rocksztár, akkor minden kétséget kizáróan Stephen Hawking az, aki bár egy betegség miatt egyetlen testrésze mozdítására sem képes, a gondolataival meghódította a világot. Az életéről szóló film azonban nem a tudományos tevékenységéről, hanem a házasságáról szól.

Jane Hawking filmje

Ha az ALS betűkombinációt halljuk, akkor a többségnek saját magukra vödörnyi jeges vizet öntő, lekamerázott celebek ugranak be, ami jól jelzi, mennyire öncélú volt ez a tavalyi jótékonysági sorozat. Az ALS egy betegség, melynek következtében az ember központi idegrendszerének mozgató idegsejtjei teljesen elpusztulnak, így képtelenné válik a saját teste feletti irányításra. Pont ez történt az angol Stephen Hawkinggal is még egyetemista korában. A film nagyjából az előtt csatlakozik be Stephen életébe, mielőtt a betegsége elhatalmasodna rajta. Akkor még volt lehetősége megismerkedni későbbi feleségével, a bölcsész és istenhívő Jane-nel. Bár szokás azt mondani, hogy A mindenség elmélete Stephen Hawking életrajzi filmje, ez nem teljesen igaz. A film a felesége, Jane kettejük kapcsolatát bemutató könyve alapján készült, az eseményeket a nő szemszögéből láthatjuk, így a történetben is ő a dominánsabb figura.

Feleségből ápolónő

A betegség nem sokkal az után jelent meg Stephen életében, hogy ők ketten összejöttek, és Jane a diagnózis ismerete után is kitartott a friss kapcsolat mellett. Az orvosok alig két-három évet jósoltak Stephennek, aki sokszor járt közel a halálhoz, de csodával határos módon még ma, 73 évesen is boldogan él, három gyermek apjaként és három unoka büszke nagypapájaként. Jó ideje már bőven jut pénzük a legjobb főállású ápolókra, de nem volt ez mindig így. A kapcsolat elején Jane ápolta beteg férjét. Ő öltöztette, mosdatta, helyezte át egyedül a kádból az ágyba... Jane az évek során szerető feleségből szép lassan ápolónővé lett egyre híresebbé váló férje oldalán, és ez óriási megpróbáltatások elé állította a házasságukat. Legfőképpen erről az időszakról szól ez a film.

Egy részben igaz mese

Hawking elméletei az univerzum kezdeteiről ugyan briliánsak, de filmen nagyon nehéz volna visszaadni őket. A mindenség elmélete nem is nagyon próbálkozik ezzel, persze azért felszínesen, a laikusok számára is érthetően kitér rájuk, de itt nem ez a lényeg. Ez a film azért különleges, mert ragyogóan fogja meg, hogyan képes a mindent elsöprő szerelem a körülmények és az eltelt idő hatására törődő szeretetté szelídülni. Szemtanúi vagyunk egy kapcsolat fellángolásának, majd a végnapjainak is, és egy szerető is megjelenik mind Stephen, mind pedig Jane oldalán, de valahogy egyikükre sem lehet haragudni. A zseni szárnyalni akar, Jane pedig egy idő után már csak arra vágyik, hogy végre nyugodt élete legyen egy másik férfi oldalán, és ezt meg lehet érteni. Biztos vagyok abban, hogy a házasságuknak voltak a filmben bemutatottaknál jóval sötétebb pillanatai is, de A mindenség elmélete nem az emberek negatív, hanem inkább a pozitív oldalát akarja bemutatni, így eshet meg az, hogy ebben a részben biztosan igaz mesében mindenki rendkívül szimpatikus.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ