A rheumatoid arthritis-es betegek rehabilitációjaHír | 2014.12.30.

A rheumatoid arthritis az ízületek krónikus, szimmetrikusan jelentkező gyulladásával járó megbetegedés. Az ízületi gyulladás az ízületek károsodásához, zsugorodásához, a mozgások beszűküléséhez, az izmok elgyengüléséhez vezet. Eleinte csak a munkavégzés során akadnak nehézségek, később a mindennapi teendők elvégzése is egyre nehezebbé válik.

A betegség kimenetele változatos, 10%-ban visszafejlődik, 30%-ban enyhe lefolyású, viszont a betegek 10 százalékában az ízületek károsodása a gyógyszeres terápia ellenére feltartóztathatatlanul halad előre.

Ezeknek a betegeknek a kezelésében kiemelkedő szerepet tölt be az orvosi rehabilitáció, mely segítségével megelőzhető vagy lassítható az ízületek deformációja.

A teljesítőképesség felmérése fontos lépés

A beteg kikérdezésével, fizikális vizsgálatával, a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokkal történik az állapotfelmérés.

Az orvos általában megkérdezi a betegtől, hogy 1-10-ig terjedő skálán milyen erősnek érzi a fájdalmát, ez az úgynevezett vizuális analóg skála (VAS).

Az alapján, hogy mennyi ideig tart a reggeli ízületi merevség, mennyire érzi gyulladtnak az ízületeit, milyen erős fájdalmat érez, mennyire tudja ellátni a munkáját vagy az otthoni teendőket, következtetni lehet az ízületi gyulladás mértékére. Emellett a vizsgálat része az izmainak és teljesítőképességének a felmérése.

Mit kell tudni a gyógytornáról?

A rehabilitációs kezelésben kiemelkedő a gyógytorna. Az ízületek állapotától függően aktív vagy passzív tornát alkalmaznak, megtanítják az önállóan végezhető gyakorlatokat, melyeket a betegnek naponta többször is el kell végeznie.

Ha az ízületek gyulladtak a torna fokozhatja a fájdalmat, ezért inkább azok pihentetése szükséges, de a rövid ideig tartó mozgatás ilyenkor is elengedhetetlen, azért hogy elkerüljük azok zsugorodását. Az ízületeket csak addig és olyan módon mozgassuk, hogy az ne okozzon fájdalmat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBBETEG