A pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek társadalmi befogadása emberi jogi ügyHír | 2013.10.31.

A pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek számos akadállyal és előítélettel szembesülnek hazánkban és szerte a világon, amikor közösségeik aktív állampolgáraként kívánják élni az életüket. Ugyan a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv kihirdetésérő szóló 2007. évi XCII. törvény hatására ügyük medikális kérdésből emberi jogi üggyé vált, a mindennapok szintjén számos nehézséggel találkoznak, legyen szó munkaerő-piaci boldogulásukról, lakhatásuk biztosításáról vagy a különféle közösségi alapú szolgáltatásokhoz való hozzáférésükről.

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete és partnerei, a Lélek-Hang Egyesület, A Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar „Semmit rólunk, nélkülünk! Hiszem vagy tudom? Csinálom!” című projektje az előítéletek lebontása érdekében fórumot teremt a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek és a számukra szolgáltatást nyújtó szakemberek közös gondolkodásához és aktivitásaihoz, egymás megismeréséhez.

A projekt 2013. október 17-én lezajlott nyitókonferenciáján meghirdetésre került az a pályázat, melynek eredményeképp hazánkban egyedülálló módon az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán létrejön és kipróbálásra kerül egy olyan felsőoktatási tematika, tanegység és tananyag, ahol a pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek ügyéről komplex megközelítésben és emberi jogi szempontból kapnak ismereteket és generálnak harminc különféle innovatív mini-projektet a résztvevők.

A képzésben és a hozzá kapcsolódó terepmunkában számos pszichoszociális fogyatékossággal élő tapasztalati szakértő vállal szerepet növelve így a célcsoport és az őket képviselő érdekvédelmi szervezetek önérvényesítő erejét.

A kezdeményezés az EEA Grants, a Norway Grants, az EGT és Norvég Civil Támogatási Alap, az Ökotárs Alapítvány és a Demnet támogatásával valósul meg. 

Forrás: MAGYAR GYÓGYPEDAGÓGUSOK EGYESÜLETE