A pszichiátriai osztályok lesznek az első áldozatok?Hír | 2015.01.30.

Több mint fél éve nem került ki a fiókból a magyar pszichiátriai ellátásról szóló WHO jelentés.

Egyes felmérések szerint Európa lakosságának több mint egyharmada szenved valamilyen enyhébb vagy súlyosabb lelki bajtól, Magyarországon például csak a depressziósok száma eléri az évi 700 ezret. Prognózisok szerint másfél évtized múlva, megelőzve a szív-érrendszeri betegségeket a mentális zavar lesz az első számú ok, ami lecsökkenti az emberek egészségben eltöltött éveit. „Senki sem látta előre, hogy a mentális betegségek a 21. században ilyen mértékben érintik az emberiséget, épp ezért az egész világot, és nemcsak az egészségügyet felkészületlenül érte ez a probléma" – mondta dr. Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) leendő elnöke azon a keddi tájékoztatón, amelyen kollégáival beszámoltak a társaság január 28-31 között, Szegeden tartandó XIX. vándorgyűléséről.

A kongresszus mottója: „A szinapszistól a szintézisig", főbb témái: az öngyilkosság és megelőzése, a depresszió, valamint a pszichiátria és a többi tudományág kapcsolata. Az eddigi adatok alapján az MPT 1500 tagja közül körülbelül 1300-an vesznek majd részt a vándorgyűlésen, 180 előadás hangzik majd el 16 munkacsoportban, de 6 nagy plenáris előadás is lesz. Beszámolók hangzanak el többek között a művészetterápia, a szexuál-farmakológia, a sportterápia legújabb tapasztalatairól, ülésezik a fiatal pszichiáterek köre, és a négy nap alatt több könyvbemutatót is tartanak.

A vándorgyűlést beharangozó keddi tájékoztatón részt vett az MPT egykori, jelenlegi és leendő elnöke, valamint főtitkára. A jelenlegi elnök, dr. Molnár Károly a vándorgyűlés két fő témájával kapcsolatban több friss adatot is megosztott. Eszerint a magyar lakosság körülbelül 7,1 százaléka szenved a depressziótól, de csak 40-45 százaléka jut el orvoshoz. Ez azért is baj, mert ez a betegség megelőzéssel, megfelelő ellátással körülbelül 80 százalékban kezelhető. Ráadásul az öngyilkosságok hátterében főleg a depresszió áll. Nem véletlen, hogy bár az utóbbi évtizedekben kevesebben vetnek véget önkezükkel az életüknek itthon, az Európai Unióban Magyarország még mindig a második helyen áll Litvánia után a befejezett öngyilkosságok tekintetében.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS