A porckorongsérv (gerincsérv)Tanulmány | 2013.09.14.

Nem emelhetek nehezet, mert porckorongsérvem van. Sokak számára ismerős lehet ez a mondat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene, már talán kevésbé ismert.

Gerincünk 24 valódi és 9-10 álcsigolyából áll, az utóbbiak - néhány elcsökevényesedett farokcsigolya mellett - összecsontosodva alkotják a keresztcsontot. A valódi csigolyák (7 nyaki, 12 háti és az 5 ágyéki) alkotják a tulajdonképpeni gerincoszlopot.

Egy-egy csigolya a nagyjából henger alakú csigolyatestből, a csigolyatest két oldaláról induló csigolyaívekből, az ívek két oldaláról induló keresztnyúlványokból és a hátrafele irányuló tövisnyúlványból áll. Az egymás felett levő csigolyák csigolyalyukai egy csövet alkotnak - ez a gerinccsatorna. A gerinccsatornában található egy burokban a gerincvelő és az abból kilépő ideggyökök.

Az egymás feletti csigolyanyúlványokon kis bevágások vannak, amelyek együttesen kis lyukat alkotnak - ezt csigolyacsatornának nevezzük. Ezen a lyukon lépnek ki a gerincvelőből az ideggyökök, hogy aztán izmaink mozgatásáért, illetve külvilág ingereinek (hideg, meleg, fájdalom stb.) érzékeléséért felelős idegekké álljanak össze.

Ha az ideggyök sérül, akkor az általa ellátott izmok mozgatása is sérülhet, illetve egy adott területről az érzések nem jutnak el az agyba, azaz érzészavar, zsibbadás, érzéskiesés következik be.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL