A pesszimizmus hosszabb és egészségesebb élethez vezethetTanulmány | 2013.03.09.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság holnapján megjelent cikkben német tudósok kutatását mutatták be, akik az elmúlt tíz év során azt vizsgálták, hogy a középkorú és idősebb emberek hozzáállásának, jövőbeli várakozásainak irányultsága milyen mértékben befolyásolja az alanyok életét. Körülbelül 40.000, 18-96 éves kor közötti személyt vontak be kutatásukba, és megállapították, hogy a statisztikák alapján az optimistább emberek között nagyobb arányban jelenik meg a halál, vagy valamilyen egészségkárosodás, vagy fogyatékosság kialakulása.

“Az eredmények azt mutatják, hogy,  a túlságosan optimista, várakozásaiban egy jobb jövőben bízó embert nagyobb eséllyel ér halál, vagy fogyatékosság a következő évtized során”, mondta a vezető szerző Frieder R. Lang, PhD, aki a nürnbergi University of Erlangen professzora. ”A pesszimizmus ösztönözheti arra az embereket, hogy éljenek alaposabb körültekintéssel, figyelembe véve az egészségügyi és biztonsági óvintézkedéseket.”

A vizsgálat során a kutatók felosztották az adatokat korcsoportok szerint: 18-39 éves, 40-64 éves és 65 év feletti. Többnyire személyes interjúk során a válaszadókat arra kérték, hogy értékeljék, elégedettek voltak-e az eddigi életükkel, és mennyire gondolják elégedettnek magukat öt év múlva. Öt évvel az első interjú után megállapították, hogy a válaszadók 43 százaléka alábecsülte a jövőbeni életkörülményekkel való elégedettségét, 25 százaléka megfelelően értékelte, illetve hozzávetőleg nagy sikerrel jósolta meg előre azt, és 32 százalék túlbecsülte a jövőbeni életét a tanulmány szerint.

Az első csoportot elnevezték a további vizsgálatban túlságosan borulátóként és negatívként pesszimistáknak, a harmadik csoportot pedig optimistáknak.  A legfiatalabb csoportban az optimizmus jellemző, míg a középkorú felnőttek a legpontosabbak az előrejelzéseikben, de az idő múlásával egyre pesszimistábbá válnak. A vizsgálat során a további elemzések azt mutatták, hogy az optimista csoportban átlagosan 9,5 százalékkal magasabb kockázattal bírt a rokkantság  esélye, és 10 százalékkal a halál bekövetkezése a következő öt évben.  A kutatók véleménye az volt, hogy a pesszimista látásmód és a kockázatosabb életkörülmények értékelése a középkorú, és annál idősebb emberek esetében inkább a realitás felé közelít, és így valószínűsíthetően egészségesebb, óvatosabb életvitellel jár, ami magasabb átlagos várható élettartamot eredményez, szemben az optimistább, és ezért lazább életfelfogással.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: FRTT