A példakép alapítvány blogja - Reuss ÁgnesHír | 2014.01.16.

Ágnes hallása gyermekkorában egy betegség következtében nagymértékben károsodott, de ez sosem gátolta abban, hogy megvalósítsa terveit. Cégük gyakorlatias formában támogatja a magyar exportőröket a külpiacra lépés és az exportértékesítés folyamatában, valamint a külpiaci lehetőségek bővítésében.

Hogy kezdted a pályádat?

Külkereskedelmi Főiskolát végeztem a 90-es évek második felében, majd nemzetközi marketinget tanultam ösztöndíjjal Hollandiában, ahol másoddiplomát szereztem. 

Akkor ezek szerint már beszéltél nyelveket…

Igen, angol, német és olasz nyelvet tanultam, már a főiskolára is két felsőfokú nyelvvizsgával mentem. 

A halláskárosodás nem zavart a nyelvtanulásban?

Zavart, persze, de alapvetően olvasás útján tanulom a nyelveket.

Használtad a tudásod a hazatérted után?

1999-ben a Miniszterelnöki Hivatalban kezdtem dolgozni, de a hivatali környezetben nem kaptam meg azt a támogatást, ami ahhoz szükséges, hogy a hendikep ellenére is kihasználhassam a tudásomat. Sőt azt is beláttam, hogy nagyobb cégeknél sem fogom megtalálni a számításomat. 

A felismerés után mennyi ideig tartott, mire rájöttél, hogy érdemes önállóan hozzákezdened az élethez?

2000-ben családi segítséggel megalapítottam az első cégemet, amelynek jelenleg is társtulajdonosa és ügyvezetője vagyok. Viszonylag gyorsan rájöttem, hogy az internet – amelyet akkoriban még nem használtak annyian – milyen remek lehetőség a munkakeresésre. Az első években szabadúszóként dolgoztam, főként fordítói és újságírói feladatokat vállaltam, pl. a Napi Gazdaságnál. Később projektmenedzsment és pályázatírói képzést végeztem, és pályázatírást is vállaltam. Egyik megbízás hozta a másikat, így biztos megélhetésre tudtam szert tenni.

Sokáig tartott ez az időszak?

Egészen 2006-ig, amikor megismertem mostani cégtársamat, Kautny Alexandert.  Akkoriban már tisztán láttam, hogy pályázatíróból sok van, jó marketingesből viszont kevesebb. A cégek pedig egyre inkább igényelték ezt a fajta szolgáltatást. 

Mindig fontosak voltak számodra a kapcsolatok?

Igen, nagyon. A családom, a barátok, a munkatársak, és az üzleti kapcsolatok is kiemelt fontosságúak a számomra. Hozzáteszem, hogy mindig rendkívül sok segítséget kaptam, a nagybátyám egyben a mentorom is volt. 

Tehát hogyan ismerkedtél meg az üzlettársaddal?

Honlapot fejlesztett a cégünk számára. Mivel nagyon jól tudtunk együttműködni, bevont a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó osztrák szakértői hálózat, a Business Provider Group munkájába. A hálózat eleinte német és osztrák vállalkozásoknak segített bejutni a magyar piacra. Később kezdtünk el azon gondolkodni, hogy a tevékenység irányát meg kellene fordítani.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PELDAKEP.BLOG.HU