A Parkinson-kór és a rák kutatásáért ítélték oda az orvosi díjatHír | 2014.09.12.

A Parkinson-kór és a rák kutatásának kulcsfontosságú eredményeiért, valamint a szervezet hibás fehérjét kimutató folyamatainak feltárásért ítélték oda a Lasker orvosi díjat öt tudósnak – jelentette be a Nobel-díj előszobájaként emlegetett amerikai elismerést gondozó alapítvány hétfőn New Yorkban.

A Lasker klinikai orvosi kutatási díjat Mahlon DeLong, az atlantai Emory Egyetem tudósa és Alim Louis Benabid, a francia Joseph Fournier Egyetem kutatója kapta a Parkinson-kór sebészi kezelésének kidolgozásáért. Kutatásaik az 1960-as években kezdődtek, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) 2002-ben engedélyezte a terápiát. Világszerte több mint százezer betegen segítettek ezzel az eljárással – közölte az Albert and Mary Lasker Alapítvány, amely a díjat gondozza.

Az orvostudományban elért kiemelkedő eredményéért Mary-Claire King, a seattle-i Washingtoni Egyetem kutatója kapott Lasker-díjat. King azonosította az emberi DNS-nek azt a területét, amely a mellrák kialakulásában szerepet játszó BRCA1 gént tartalmazza.

Az orvosi alapkutatásért Peter Waltert, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem tudósát és Mori Kazutosit, a japán Kiotói Egyetem kutatóját díjazták. Ők annak a folyamatnak a feltárásában tettek kulcsfontosságú felfedezéseket, amellyel a szervezet sejtjei a hibás fehérjét felismerik. Ezzel veleszületett betegségek kutatását segítették elő az alapítvány szerint.

A díjat és a vele járó 250 ezer dollárt (61 millió forint) szeptember 19-én adják át New Yorkban.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL