A nagyobb babák között több az autistaTanulmány | 2013.06.02.

Az átlagosnál nagyobb vagy kisebb súllyal világra jött babák között nagyobb az esély arra, hogy később autizmus tünetei jelentkeznek – állapították meg a magzati fejlődés és az autizmus összefüggéseit vizsgáló, eddigi legnagyobb tanulmányban.

A The American Journal of Psychiatry című lapban közzétett adatok az elsők, melyek egyértelmű kapcsolatot jeleznek a nagy súlyú újszülöttek és az autizmus spektrum zavar (ASD) előfordulása között. A vizsgálatot az angliai University of Manchester kutatói vezették, és eredmények megerősítik azokat a korábbi kutatásokat, melyek szerint a koraszülött, éretlen, lassan fejlődő, kis súlyú csecsemők között is nagyobb az autizmus előfordulásának valószínűsége.

A Northwestern University tavaly elvégzett vizsgálata szerint a születési súly környezeti kockázati tényező, mely hozzájárulhat az autizmus kialakulásához.

Az autizmus egy olyan állapot, mely elsősorban a másokkal való kommunikációt befolyásolja, és jelenleg nem létezik hatásos gyógymódja. Az amerikai statisztikák szerint minden ötvenedik gyermeknél állnak fenn olyan tünetek, melyek az autizmus spektrum zavarba sorolhatók. Az angliai statisztikák (az NHS adatai szerint) 1 százalékos előfordulási arányról szólnak. A szakemberek jelenlegi álláspontja szerint az autizmus létrejöttében genetikai és környezeti hatások egyaránt szerepet játszanak.

Kathryn Abel professzor így magyarázza a helyzetet: „Az autizmus spektrum zavarhoz vezető folyamat valószínűleg a magzati életben kezdődik, az állapot első jelei már akár 3 éves korban jelentkezhetnek. A magzati fejlődést genetikai és nem genetikai faktorok egyaránt szabályozzák. A valóban eredményes terápiás lehetőségek kifejlesztéséhez az szükséges, hogy a mostaninál jóval több információval rendelkezzünk a magzati fejlődés szabályozásáról, illetve arról, hogy ez miként hat az ASD kialakulására. Legjobb tudomásunk szerint mostani vizsgálatunk az első nagy prospektív populációs vizsgálat, melynek célja annak feltárása, milyen összefüggésben áll az ASD-vel az, hogy a magzati fejlődés mennyiben tér el a normálistól. Most első ízben igazoltuk kétségbevonhatatlanul, hogy a normálistól akár felfelé, akár lefelé eltérő magzati fejlődés növeli az ASD kialakulásának esélyét.”

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEDICALONLINE