A művészet integrálEsemény | 2013.11.19.

Jótékonysági aukció november 21-én a KOGART Házban!

Vajon hogyan érezheti magát teljes egésznek egy gyermek, aki fogyatékkal él? Ha találkozhat ép társaival, ha együtt alkotnak és létrehoznak valamit, aminek értéke van. Pont, ahogy azok, akik épként élnek!

Hazánkban a veleszületett betegséggel világra jött gyermekek száma évente megközelíti az 5500-at, tehát minden 18. terhességből beteg gyermek születik, minden 600.-ból pedig Down-baba. Régen rutinszerűen lemondtak az ilyen gyermekekről szüleik, nem vállalták magukra azt a sok lelki, testi, anyagi terhet, ami egy ilyen gyermek felnevelésével jár. Mára szerencsére már a gyermekek kétharmadát hazaviszik a szülők, mert képesek elhinni, hogy szeretetben fel tudják nevelni és hozzá tudják segíteni gyermekeiket az önálló életvitelhez, ahhoz, hogy értékteremtő, hasznos tagjaik legyenek a társadalomnak. A korai fejlesztés, a gyógypedagógia, gyógytorna elengedhetetlen megfelelő fejlődésükhöz, de ugyanilyen fontos szerepe van az integrációnak is.

A Down Egyesület ezért létrehozott egy különleges festőműhelyt ismert kortárs festőkkel, akik együtt alkotnak a Down-szindrómás gyermekekkel. Március 21-én, a Down Világnapi Gálánkon, a Vígszínházban csodálatos alkotások születtek a gyermekek és a művészek közös munkájából.

A festmények pedig – mivel nem csak eszméjükben, hanem látványukban is valódi értéket képviselnek – kiállításra, majd aukcióra kerülnek. Festményeink idén már megjárták a KOGART-étteremet, a Szamos Gourmet Házat, a tihanyi Rege Kávézót és a Tűzmadár Házat. A hozzánk csatlakozó festők – Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Horváth Judit, Laár Balázs, Roskó Gábor, Szabó Ábel, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor, Tóth József és Wahorn András – önálló, illetve a gyeremekekkel közös alkotásai 2013. november 21-én, a festészet egyik fellegvárásban, a KOGART Házban kerülnek kalapács alá; újonnan érkezett felajánlásokkal, jóféle borokkal együtt. Állandó patrónusaink – akár Eszenyi Enikő, Winkler Nóra – megjelenésükkel is fel szeretnék hívni a figyelmet az ügy, az odafigyelés, a tudatos integráció fontosságára.

Tovább az eredeti cikkre

Az aukcióról bővebben itt olvashat