A műszemek többet tudnak majd, mint a természetesekTanulmány | 2015.04.26.

Egy olasz biotechnológiai cég szerint eljött az idő, hogy jobb szemekre cseréljük a velünk született látószerveket. A műszemek fényképezésre, sőt wifis adattovábbításra is képesek lesznek.

Szemünk az egyik legkifinomultabb, legelegánsabb szervünk. Ennek ellenére távolról sem tökéletes. Néha nem fókuszál megfelelően, idővel romlik a teljesítménye, fertőzés, irritáció esetén pedig nagy fájdalmat okozhat.

TÖBBET TUDNA, MINT A TERMÉSZETES

Az MHOX olasz biotechnológiai cég ezért ambiciózus projektbe fogott: szintetikus helyettesítővel kívánja jobbá tenni az emberi szemet.

„A biológia nyomtatásban és hekkelésben legutóbb született fejlesztések felvillantják számunkra azt a lehetőséget, hogy már a közeli jövőben lehetségessé válik működő testrészek könnyű nyomtatása, s ez lehetővé teszi az emberek hibás részeinek kicserélését vagy a hagyományos működésük felturbózását” – mondta a vezető tervező, Filippo Nassetti a Dezeen magazinnak.

Az elképzelés természetesen az EYE, azaz Enhance Your Eye (Javítsd a szemed) elnevezést kapta. Része egy 3D bioprinter, amely speciális tű segítségével juttatja el a különböző sejteket a megfelelő helyre és rendezi a kívánt alakzatba. Bioprinterek már léteznek, és készítettek velük szerveket, például fület, ereket és vesét, a szem azonban egyelőre elérhetetlen az összetettsége miatt.

HÁROM TÍPUSÚ EYE-T TERVEZNEK

Nassetti elképzelése szerint a felhasználók három különböző szintetikus EYE közül választhatnának: gyógy, javított és csúcskategóriás. Az első szintetikus szem alapvetően ugyanúgy működne, mint a természetes, és olyan embereknek készülne, akik valamilyen baleset vagy betegség miatt elvesztették a látásukat.

A javított EYE feljavítaná a szem természetes funkcióit, így a látásélességet, valamint szűrőket építhetnének bele. A csúcskategóriás szemben kiegészítő mirigyek felvennék, amit az ember lát és ezt wifi kapcsolattal meg is oszthatná a tulajdonos. A funkciókat egy pilula bevételével lehetne váltogatni.

Az EYE rendszer használatához a természetes szemet sebészileg el kellene távolítani, és helyére egyfajta mesterséges retinát (Deck) ültetnének, amely az agyhoz kapcsolódik és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tetszés szerinti szemgolyót csatlakoztassanak hozzá.

Az EYE tervezői úgy vélik, hogy elképzeléseik már 2027-re megvalósulhatnának a gyakorlatban, és forgalomba kerülhetnének az első mesterséges szemek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO