A munkaadóknak kell alkalmazkodniuk a fogyatékossággal élőkhözHír | 2013.04.05.

Az alapvető jogok biztosa üdvözli, hogy a kormány két programmal összesen kétmilliárd forintot biztosít az autisták életminőségének javítására és foglalkoztatási esélyének növelésére, Szabó Máté ugyanakkor felhívta a figyelmet az oktatás és a jogrendszer autistákat érintő, jelenleg is fennálló hiányosságaira - közölte az ombudsman hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézték, hogy az alapjogi biztos 2009-es vonatkozó projektjében megállapította: a megváltozott munkaképességű és a fogyatékossággal élő emberek társadalmi befogadottsága a leginkább az oktatáson és a foglalkoztatáson keresztül érhető el. Magyarországon azonban nagyon kevés mind az autisták oktatásával foglalkozó iskola, mind az autizmus terén szakismeretekkel rendelkező szakember.

Tavaly az ombudsman arra is rámutatott, hogy a magyar jogalkotás elmulasztotta megteremteni az "ésszerű alkalmazkodás" követelmény- és szempontrendszerét, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatások és a foglalkoztatást elősegítő támogatási rendszer összhangját.

Az ésszerű alkalmazkodás uniós irányelv, amelynek lényege: a munkaadóknak meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket, hogy a fogyatékossággal élő ember dolgozni tudjon, kivéve, ha az ilyen intézkedés aránytalanul nagy terhet ró a munkaadóra - ismertették a közleményben.

Hozzáfűzték: az alapjogi biztos véleménye szerint az illetékes szaktárcák közötti együttműködés hiányára vezethető vissza, hogy nem létezik egységes, világos szabályozás és egy olyan összehangolt, központi irányítás alatt álló, hierarchikus intézményrendszer, amely a fogyatékossággal élők foglalkoztatását és képzését támogatja.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTÁL