A munka otthon is munkaHír | 2016.03.11.

Akkor is, ha nem fizetik meg. Ideje lenne annak is hívni, hiszen a gazdaság működéséhez az otthon végzett fizetetlen munka ugyanúgy hozzájárul, írja Melinda Gates idei levelében, amely a Gates Alapítvány működésének prioritásait határozza meg. Éppen az elmúlt napokban volt hír, hogy a magyar nők több időt töltenek egy nap munkával, mint a férfiak, elsősorban az otthoni munkavégzés miatt. Ha az OECD adatait nézzük, akkor a fizetetlen munkavégzés még nagyobb arányban hárul a nőkre, az egész világon, van ahol napi több mint 5 óra a különbség, Kelet-Európában átlagosan körülbelül három.

Melinda Gates szerint ez az igazi nemek közötti szakadék, amiről azonban jóval kevesebb szó esik, mint akár a fizetések különbségéről. A fejlődő világban a nők akár napi öt órával is több fizetetlen munkát végeznek, mint a férfiak, gyakran oktatásuk kárára. A képzettség hiánya pedig gyakran vezet szegénységhez, nem csak a nők, hanem gyerekeik számára is. A legnagyobb a különbség a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, míg a legkisebb Észak-Amerikában és Európában.

Ezek a munkák leggyakrabban a család körüli teendők, akár a gyerekek illetve az idős családtagok gondozása, szállítása, főzés és egyéb ház körüli teendők. A technológia fejlődése és annak ellenére, hogy a férfiak sokkal jobban kiveszik a részüket az otthoni munkákból és a gyermekvállalás körüli teendőkből, mint korábban, a nők még mindig nagyjából dupla annyi időt töltenek fizetetlen munkával, mint a férfiak. Melinda Gates szerint el kellene ismerni munkának az otthoni munkavégzést, és eszerint igazságosabb elosztást elérni férfiak és nők között.


Magyarországon nem is olyan régen merült fel, egyelőre ötlet szinten, hogy mi lenne, ha gyerekszámtól függetlenül fizetés járna a főállású anyáknak, vagyis valódi bérrel honorálnák, közpénzből az anyaságot, és nyilván az ezzel járó teendőket. Meg is kérdeztük olvasóinkat mit gondolnak a felvetésről, mennyire tartanának igazságosnak egy ilyen lehetőséget. Házi szavazásunk eredménye szerint a válaszadók 30 százaléka gondolta úgy, hogy anyagilag is honorálni kellene az anyaságot, míg valamivel több mint 40 százalék vélte úgy, hogy az otthoni munkamegosztáson és a munkáltatók hozzáállásán kellene elsősorban változtatni, hogy az arányok egészségesebben alakuljanak.

A fizetetlen munka egyenlőtlensége a munkahelyekre is kihat

Valójában több szakember szerint ez a munkamegosztási aránytalanság áll a fizetési egyenlőtlenségek mögött is, hiszen a nők gyakran emiatt nem tudnak olyan presztízsű, beosztású állást vállalni, mint a férfiak, illetve a világ egyes területein erre már eleve az esélyük sincs meg, mert oktatás és képzés helyett már fiatal koruktól a háztartási munkákból veszik ki a részüket. A nők esetében ez általában nem döntés kérdése, hanem a kisebb presztízsű, rugalmasabb munkalehetőségek elvállalásával tulajdonképpen „megvásárolják” a szükséges időt, hogy egyéb - fizetetlen – feladataikat el tudják látni, mondta a Huffington Postnak Claudia Goldin, a Harvard közgazdásza, aki a nemek közötti fizetési szakadékot vizsgálja. (Az Egyesült Államokban Barack Obama most jelentett be a különbségek enyhítésére egy olyan kezdeményezést, amely szerint a száz főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatoknak részletes adatokat kellene szolgáltatniuk a fizetésekről, nem, faj és etnikai hovatartozás alapján.) Kutatási eredmények is alátámasztják ezt a trendet, hiszen azonos végzettséggel a nők nagyjából azonos bérszinteken kezdenek pályájuk elején, mint a férfiak, a fizetési szakadék azonban a kor és a gyerekek számának előrehaladtával növekszik. 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTAL