A mozgáskorlátozottakat nem lehet kizárni a választásokból!Hír | 2012.10.25.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elfogadhatatlannak és a választójog súlyos korlátozásának tartja azt a megoldást, hogy a választásokra csak személyes megjelenéssel lehessen regisztrálni, mert ez akadályozná a mozgáskorlátozott embereket abban, hogy gyakorolják a választáshoz való alapvető, alkotmányos jogukat.

A MEOSZ arra kéri a kormánypártokat és az Országgyűlést, hogy ne zárják ki a mozgáskorlátozott embereket a választásokból, hanem – ahogy a határon túl élő magyar állampolgárok esetében is teszik – idehaza is biztosítsák a levélben történő feliratkozás lehetőségét a teljes választási regisztrációs időszak alatt.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az Alkotmányügyi Bizottság Magyarország Alaptörvényének második módosításához benyújtott módosító javaslatát, amely szerint a választói névjegyékbe vételt a magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárok személyesen vagy elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kérhetik, ahol előzőleg regisztrálniuk kell magukat. A levélben történő regisztrációt a módosítás csak a határon túl élő magyar állampolgároknak teszi lehetővé. Tekintettel arra, hogy az ügyfélkapus regisztrációhoz is be kell menni az okmányirodába, a jelen állás szerint a választásokra csakis személyes megjelenéssel lehet feliratkozni. Aki ezt nem teszi meg, mozgóurnát sem kérhet.

Magyarországon a polgármesteri hivatalok jelentős része nem akadálymentes, így a mozgáskorlátozott emberek nem tudnak eljutni a jegyzőhöz vagy az okmányirodába. Az idős emberek többsége ráadásul az elektronikus úton történő regisztrációval nem tudna élni. Jegyző sincs minden településen, sokaknak utazniuk kéne, de a közösségi közlekedés szintén nincs akadálymentesítve, ezért vagy egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán, külső segítséggel tudnának eljutni a hivatalba. Az indokolatlan adminisztratív korlátot jelentő választási regisztráció így a mozgáskorlátozott, idős emberek esetében gyakorlatilag lehetetlenné teszi a szabad politikai véleménynyilvánítást – vallja a MEOSZ.

Az általános, titkos és egyenlő választójog újkori történelmünk egyik legnagyobb vívmánya, a mozgáskorlátozott emberek e jogának korlátozása olyan, példa nélküli visszalépés lenne, amely nem lehet célja sem a kormánypártoknak, sem a magyar Országgyűlésnek. A szövetség ezért arra kéri a döntéshozókat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az ép emberekhez hasonlóan a mozgáskorlátozott emberek is élhessenek a választójogukkal.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ