A mesterséges beavatkozás növelheti az autizmus esélyét?Tanulmány | 2013.08.24.

A szülés folyamatába való mesterséges beavatkozás – például az összehúzódások erősítése oxitocinnal – megnövelheti az újszülötteknél az autizmus esélyét, főleg fiúgyermekek esetében.

Az Egyesült Államokban minden 88. gyereknél fordul elő az autizmus valamilyen formája, és abban még nem jutottak konszenzusra a szakemberek, hogy pontosan mi áll a betegség hátterében, ám egyes kockázati tényezők, például az anya előrehaladott kora, illetve a különféle terhességi komplikációk minden bizonnyal közrejátszanak benne.

A mostani vizsgálat során a szakemberek több mint 625 ezer észak-karolinai újszülöttet kísértek figyelemmel, akik 1990 és 1998 között születtek. A vizsgálat során a fiúknak 1,3, a lányoknak pedig 0,4 százalékánál diagnosztizáltak idővel autizmust, és ezeket összevetve a születési körülményekkel, arra derült fény, hogy azoknál a fiúknál, akiknek születésébe az orvosok mesterséges módon közbeavatkoztak, 35 százalékkal nőtt meg az autizmus kialakulásának esélye. Lányoknál ugyanez a kockázati növekedés csupán akkor jelentkezett, ha az anyánál a szülés lassú lefolyása miatt mesterségesen erősítették az összehúzódásokat, vagy egyéb módon gyorsították a lefolyást.

A Pediatrics című lapban bemutatott kutatásban annak vezetője, Simon Gregory, a Duke Egyetem professzora elmondta, a kockázat mértéke nagyjából ugyanakkora, mint ami az előrehaladott korú anyák esetében, és semmiképp sem szabad a vizsgálati eredményeket úgy értelmezni, hogy a szülésbe való beavatkozás minden esetben veszélyekkel jár, hiszen a szakemberek csupán akkor szoktak mesterségesen közbelépni ebbe a folyamatba, ha az orvosilag indokolt. Ilyen esetekben pedig az a veszély, amely esetleg az anyára vagy az újszülöttre várhat, nagyobb, mint egy esetlegesen kialakuló autizmus.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO