A menő dizájnbútort miért ne készíthetné egy autista?Hír | 2016.04.12.

Van egy műhely Miskolcon, ahol őrületesen menő bútorokat és lakáskiegészítőket gyártanak fából és fűzfavesszőből. Rusztikus ülőkéket, strapabíró és letisztult formavilágú padokat, éjjeliszekrényeket, modern asztalokat, gereblyéket és szőnyegeket. Amellett, hogy a tárgyak bármelyik népszerű dizájnboltban megállnák a helyüket, sokat emel az értékükön, hogy alkotóik mindegyike autizmussal él. Április másodika az autizmus világnapja, ezen a napon a Miskolci Autista Alapítványt és a MAACRAFT nevű projektjüket mutatjuk be, ami amellett, hogy menő dizájnbrand, terápiás tevékenység, még bevételi forrás is az alapítványnak.

Gabit leginkább az asztrológia és a bolygók mozgásai foglalkoztatják. Szobájában egy legomakett segítségével modellezi az idő múlásával együtt járó évszakos fény- és növényzetbeli változásokat. Zsolti kizárólag olyan evőeszközökkel szeret enni, amiknek nem kerek a vége. Nóri imád rajzolni, képeinek szereplői a körülötte élők, az ismerősök, barátok, de ételek és személyes tárgyak ábrázolásai is foglalkoztatják. Mindannyian autizmussal élnek, és a Miskolci Autista Alapítvány (MAA) otthonának lakói. 

Az autizmus egy genetikai hátterű viselkedési zavar, ami az érzékelésben, szocializációban és a viselkedésben észlelhető különbségekben jelentkezik.

Az autizmussal élők állapota rendkívül sokrétű: a spektrum egyik végén a napi szintű ellátásra szoruló, gyakran nem beszélő, a másikon pedig a jól funkcionáló – a társadalomba valamilyen szinten beilleszkedni képes – aspergeres emberek találhatók.

A Miskolci Autista Alapítvány 1992 óta működik, miskolci és Miskolc környéki autista gyerekek szülei hozták létre azért, hogy gyerekeiknek védett környezetet, elhelyezést, teljes körű ellátást, képzési és foglalkoztatási lehetőséget biztosítsanak. Az alapítvány lakóotthonában 50 autizmussal vagy fogyatékossággal élő fiatal felnőtt él, és a napköziotthonban pedig 15 olyan fiatalról gondoskodnak, akik a környéken élnek, családjukkal. A terápiás foglalkozások mellett az itt lakóknak és ide járóknak szabadidős és közösségi elfoglaltságokat, kulturális- és sportprogramokat, szórakozási lehetőséget is biztosít a 25 fős szakmai stáb.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: INDEX