A megváltozott munkaképességűeket 64 ezer állás várjaHír | 2014.11.27.

Egyre nagyobb számban kapnak munkát a fogyatékossággal élők. A javulást nem az állami beavatkozás, hanem a céges világból induló szemléletváltás okozta.

"Menő lehet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása” címmel adott ki közleményt a Rehabjob megváltozott munkaképességűek foglakoztatását segítő nonprofit kft. Mint írják, a Központi Statisztikai Hivatal 2012-es adatai szerint 2 éve a megváltozott munkaképességűek alig 18 százalékának volt munkája, ami mind a foglalkoztatás általános szintjétől, mind pedig a hasonló európai átlagtól lényegesen elmaradt. Eközben a NAV adatai szerint mintegy 64 ezer olyan szabad munkahely van, ahol a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása helyett a cégek inkább a rehabilitációs hozzájárulás befizetését választják. A legfrissebb piaci tapasztalatok azonban a helyzet változását jelzik.

Szemléletváltó cégek

Dobár Attila, a megváltozott munkaképességűek munkavállalásának segítésével foglalkozó Rehabjob ügyvezető igazgatója az Origónak azt mondta: idén lavinaszerűen érkeztek hozzájuk a megkeresések, de ez nem jogszabályoknak, hanem inkább egy, a céges szférában lezajló szemléletváltásnak köszönhető. „A nagyobb vállalatok már 2010-től - amikortól ötszörösére emelkedett a rehabilitációs hozzájárulás - kötelesek a megemelt rehabilitációs hozzájárulást fizetni, ha nem alkalmaznak 5 százaléknyinál több megváltozott munkaképességű embert. Ez azonban önmagában nem hozott eredményt, a legtöbb cég inkább vállalta ezt a büntetést.”

Két éve támogatják

Az állam már két éve támogatja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását úgynevezett bértámogatásokkal, vagyis a cégek pluszpénzt kapnak, ha fogyatékossággal élő alkalmazottat vesznek fel. Az EU-s pénzből működő Támop 1.1.1-12/1 kiemelt bértámogatási projekt, amelynek megvalósítója a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, 2012-ben indult. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a bértámogatásokra több mint 4,8 milliárd forintot költöttek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO