A legyek látása segíthet a vakoknak és a robotoknakTanulmány | 2012.03.10.

A légy, a méh vagy a szitakötő összetett szeme alapján fejlesztenének olyan szalagokat, amelyek jelezik az akadályokat és figyelmeztetnek a veszélyekre.

Nicolas Franceschini, a francia kutatási csúcsszervezet, a CNRS tudósait tömörítő egyik intézet munkatársa megpróbálta a gyakorlatban is alkalmazni a rovarok repülési trükkjeiket. "A robotok nehezen alkalmazkodnak egy változó környezethez, a rovarok viszont csodálatosan" - hangsúlyozta a biorobotika specialistája.

A legyek képesek kikerülni az akadályokat vagy követni más legyeket, tudnak egy helyben lebegni és pontosan landolni, amire a "mozgáslátás" teszi alkalmassá - az az optikai áramlás, amely repülés közben úszik el a retináján.

A nagyon távoli tárgyak csekély sebességgel, a közeliek igen nagy gyorsasággal vonulnak el - a táj, a föld, az akadályok nem jelennek meg rajta részletesen, de viszonylagos távolságukat a kép elúszásának sebessége érzékelteti. Az optikai áramlat alkalmazása a részletes képek helyett tehát azért hasznos, mert így kevesebb információt kell feldolgozni, ez pedig a robotok esetében is jó megoldás lehet. A kutató laboratóriumának már sikerült kifejlesztenie olyan robothelikoptert és légpárnás hajót, amelyek súlya alig 0,01 gramm.

Ezekben csak néhány pixeles érzékelők szükségesek a tájékozódáshoz - a vakok is hasonló szalagokat hordhatnának a fejük vagy a testük körül, így érzékelhetnék a gyorsan közeledő tárgyakat, a fejük magasságában lévő akadályokat, amikor botjukkal tapogatják ki az utat. A vakokat az új eszköz vibrációkkal figyelmeztethetné az ütközés kockázatára és arra, hogy milyen irányból jön a veszély.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÍR24