A látássérültek rehabilitációját fejlesztenékHír | 2014.12.02.

Magyarországon sajnos évente négy-hatezren válnak látássérültté, keveseket rehabilitálnak.

Akkreditált konferenciát rendez december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján az egészségügyben és szociális területen dolgozó szakembereknek a Vakok Állami Intézete a Hotel Novotel Budapest Cityben „Az egészségügy és a szociális ágazat határterületi kérdése – látássérültek rehabilitációjának útvesztői" címmel. E tanácskozásra a TÁMOP 5.4.7-12/1-2012-0001 „Perspektívák - Látássérült személyek elemi rehabilitációs szolgáltatásainak továbbfejlesztése a Vakok Állami Intézetében" projekt keretében kerül sor - tudatta az intézet közleménye.

A konferencia célja a szemészeti szakellátás, valamint a hozzá kapcsolódó egészségügyi, szociális és rehabilitációs szolgáltatások együttműködésének hatékonyabbá tétele; a szakterületek közötti információáramlás elősegítése. Fontos lenne ugyanis, hogy a látássérültté vált személy már az orvosi vizsgálat során, az egészségügyi dolgozóktól informálódhasson arról, hogy számára hol és milyen rehabilitációra van lehetőség, valamint milyen támogatásokban, juttatásokban és kedvezményekben részesülhet.

Magyarországon sajnos évente négy-hatezren válnak látássérültté, s közülük csak kevesen jutnak rehabilitációhoz. A Vakok Állami Intézetében már több mint három évtizede elérhető a látássérültek elemi rehabilitációja. Napjainkban néhány civil szolgáltató is segíti ezt a munkát.

A Vakok Állami Intézete uniós pályázat keretében 2012-től valósítja meg a TÁMOP 5.4.7 projektet, amelynek eredményeként az intézmény az elemi rehabilitációs szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítását, a szolgáltatással le nem fedett megyék vonatkozásában a rehabilitációs hálózat bővítését, a látássérült személyek és a velük foglalkozó szakemberek tájékoztatását tűzte ki célul. Emellett egységes látásvizsgálati és komplex állapotfelmérési eljárás bevezetésére, látásvizsgáló központ kialakítására került sor. Mindez elősegíti a szükségletekre alapozott egyéni rehabilitációs programok kialakítását. Az elemi rehabilitációs szolgáltatások tekintetében a Vakok Állami Intézete országos módszertani központtá vált.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS