A látássérültek is biztonságban érezhetik magukat az új villamosokonHír | 2014.03.23.

Braille-írás is van az új villamosok leszállásjelzőin, de olyan eszközöket is használhatnak a látássérült utasok, amik révén kommunikálhatnak a villamosvezetővel.

A vak és gyengén látó emberek utasok nélkül, az Ispotály utcai kocsiszínben ismerkedhettek meg az új járművekkel, bármit kipróbálhattak a villamos utasterében.

Az egyik vak asszony azt is megtudhatta, hol fér el kényelmesen négylábú segítőtársa. Mónika már utazott a kettes villamoson, de azt mondja, utasok nélkül sokkal alaposabban megismerheti a járművet.

- Könnyebb így körbetapogatni, hol vannak a jelzők, hol vannak az ülések, hová lehet kutyával beülni, hol lehet elférni, hol tudok kapaszkodni. Ezt egy tömött villamoson, ahol idegen emberekkel vagyok körülvéve, nem lehet megcsinálni, őket ugye nem illene végigtapogatni – hallhattuk Nagyné Berke Mónikát.

Az új villamosokat több olyan segítő eszközzel is felszerelték, amiken keresztül a látássérültek például szólhatnak a villamosvezetőnek, ha bajban vannak.

- Egy gomb megnyomásával közvetlenül tudnak beszélni az utasok a vezetővel, minden ajtónál van egy gomb, amire Braille írással is fel van írva, hogy ki lehet nyitni vele az ajtót – tájékoztatott Gara Kálmán, a DKV Zrt. munkatársa.

A villamos bejárását a Látássérültek Egyesülete kezdeményezte azért, hogy a vakok és gyengén látók megismerjék a vadonatúj szerelvényt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DEHIR.HU