A látásrehabilitáció lehetőségei MagyarországonHír | 2015.08.27.

A látásrehabilitáció lehetőségei hazánkban jól kiépültek, és ma a legfontosabb feladat az információk hatékony terjesztése és a látásrehabilitáció lehetőségének felajánlása a rászorulók részére – írja a Medical Tribune cikkében dr. Németh János.

Hazánkban korábbi vizsgálataink alapján tudjuk, hogy évente több mint 6000 ember veszti el a látását (1, 2). A látássérültek száma ennél is nagyobb, de pontos számuk nem ismert. A társadalomnak, a szakmának és a kormányzatnak közösen két irányban kell erőfeszítéseket tennie. Az egyik az elkerülhető vakság, valamint látássérülés megelőzése, amely hatékony preventív programok bevezetésével és működtetésével lehetséges. A másik fontos feladat, hogy segítsünk azokon, akik már elvesztették látásukat vagy akiknek látásvesztése nem előzhető meg. Az ő esetükben a látásrehabilitáció széles körű alkalmazásával a személyes és társadalmi kedvezőtlen hatások igen jelentősen mérsékelhetők, és a személyes életvitel sikeresen javítható.

A szembetegek kezelése során a szakemberek mindent megtesznek a látás megőrzése érdekében. Azonban, ha a kezelésre későn érkezik a beteg vagy ha a kezelés más okból nem sikeres vagy nem lehetséges, akkor látássérülés vagy vakság alakul ki. Ilyenkor sok szemész azt mondja, hogy sajnos, már nincs további lehetőség; a betegség, a látássérülés már nem visszafordítható, a vakság már nem gyógyítható. Sokan azt mondják, hogy már nincs teendő, nincs segítség. A betegek elfogadják az orvosuk szavát, és beletörődnek a megváltoztathatatlanba, elfogadják látássérülésüket, vakságukat, és megpróbálják életüket ezzel összhangban átalakítani. De csak kevesen tudnak önállóan, rehabilitáció nélkül úgy alkalmazkodni ehhez az új élethelyzethez, hogy minimalizálják a látásvesztésük okozta hátrányokat. A többség esetében a vakság kialakulása, a súlyos látássérülés munkaképtelenné teszi az érintettet, korlátozza mozgását, akadályozza biztonságos életvitelét. Ezt nem szabad elfogadni, ebbe nem kell beletörődni, mert vakság kialakulása vagy látássérülés esetén is van még további segítség, és van még további teendő. A komplex rehabilitációval a látássérült vagy vak személy számára ugyanis vissza lehet adni a teljes élet lehetőségét. Vissza lehet adni a mozgás szabadságát, a munkaképességet, a biztonságos önálló életvitel lehetőségét.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEDICAL ONLINE