A látás hónapja: ingyenes szűrővizsgálatok országszerteHír | Esemény | 2013.10.07.

A szűrés azért kiemelten fontos, mert a szembetegségek egy része nem jár panasszal, így az emberek nem is tudják, hogy orvoshoz kellene fordulniuk - állítja a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

A gyakori fejfájásról, vagy éppen a rossz közérzetről sok esetben az éleslátás hiánya, illetve a rossz szemüveg tehet, sokan mégsem veszik komolyan a tüneteket, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már az olvasás is komoly terhelést jelent. Október a látás hónapja, ebből az alkalomból ingyen végeznek szemészeti szűrést a kijelölt vizsgálópontokon. Évente mintegy 50-65 ezer embert tudnak így megvizsgálni - mondta a Kossuth Rádiónak a Magyar Látszerészszövetség szóvivője.   

Tóbiás Richárd a Napközben című műsorban igyekezett megnyugtatni azokat, akik a fájdalomtól tartva kerülték eddig a szűrővizsgálatokat. „A látszerészek érintésmentesen végzik a legtöbb vizsgálatot, a legmodernebb műszerekkel dolgoznak, ezekkel pedig fizikai beavatkozás nélkül is megállapítható, hogy kinek milyen segítségre van szüksége” - magyarázta.

A leggyakoribb szembetegségekről a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója beszélt a Napközben című műsorban. Németh János kifejtette: a páciensek többsége kötőhártya-gyulladás és szürke hályog miatt keresi fel a klinikát.

A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szűrővizsgálatok azért fontosak, mert a látszerészek olyan betegségekre figyelhetnek fel, amelyek súlyossá válhatnak, ha nem veszik őket időben észre. „Ezek egy része azért különösen veszélyes, mert nem járnak panasszal, a beteg nem is tud arról, hogy valami nincs rendben” - mutatott rá a professzor. 

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HIRADO.HU