A lakosság alig fele jár kötelező szűrésekreHír | 2017.01.28.

Egy 1997-es miniszteri rendelet ellenére csak a háziorvosok lelkiismeretén múlik, hogy elvégzik-e a szükséges szűrővizsgálatokat az alapellátásban – mondta az InfoRádióban Komáromi Zoltán háziorvos. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke úgy véli, ennek nincsenek meg a tárgyi feltételei. A Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke szerint az egészségügyi kormányzat sokat tett a minél szélesebb körű szűrésekért.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997-es rendelet pontosan előírja, milyen szűrővizsgálatokra kell a háziorvosnak elküldenie a még panaszmentes pácienst. A rendszeres szív- és érrendszeri vizsgálatok mellett bizonyos életkoron felül a férfiaknak prosztata, a nőknek mell és méhnyakrák, mindkét nemnek pedig emésztőszervei szűrésen kell részt vennie. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke úgy látja, a jogszabály betartására nincsenek meg a tárgyi feltételek és a beteget is érdekeltté kellene tenni.

„Kapacitás kell. Rendelőintézeti, szakorvosi óraszám mellérendelve személyzet és megfelelő diagnosztikai háttér."

A szintén háziorvosként dolgozó, korábban szakfelügyeletet is ellátó Komáromi Zoltán azt mondta, az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt csak a háziorvoson múlik a rendelet betartása. „Ezt a jogszabályt annak idején, abban a jogi környezetben megalkották, nem korszerűsítették, nem tettek mellé pénzt és nem is ellenőrzik, így az orvosok szakmai lelkiismeretén múlik, hogy a praxisokban azoknak a vizsgálatát megszervezzék, akik rájuk bízták az életüket.”

Bár a forrásoldalról még nem született teljes megoldás, az egészségügyi kormányzat több intézkedéssel segítette az elmúlt években azt, hogy a szűrővizsgálatokat minél szélesebb körében elvégezzék – mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke. „Nyilvánvaló, hogy a szűrések nemcsak a háziorvosok nyakába kell terhelni, hanem a teljes egészségügyi ellátórendszernek kell ezeket a feladatokat ellátni. Nem véletlenül alakult meg az országosan több mint 50 egészségfejlesztési iroda. Kimennek a lakossághoz, egy-egy alkalommal 60 ember szűrővizsgálatát – EKG, légzésfunkciós vizsgálat, általános állapotfelmérés, hasi ultrahang – végzik el.”


TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIENTPRESS.HU