A korai hallásszűrés fontossága napjainkbanHír | 2014.05.16.

Kivétel nélkül minden anyuka úgy tekint a várandósság kilenc hónapja elé, hogy tele van reménnyel, örömmel, hogy egészséges kisbabája fog születni. Arra senki sincs felkészülve, hogy a magzattal bármi történhet, vagy szülés közben, születés után nem várt komplikációk léphetnek fel.

A babák már a méhen belül is hallanak, hiszen a szülés előtti utolsó hetekben egyre jobban érzékelik a külvilág hangjait. A hallásfejlődés már magzati korban elkezdődik.

A hallás vizsgálata már egészen pici korban nagyon fontos, hiszen a későn felismert hallásvesztés hatással van a gyermek beszédfejlődésére, kommunikációjára, később a tanulási képességeire és iskolai teljesítményére is.

Hallásszűrés a születés után

Az első hallásvizsgálat már a születés után megtörténik a kórházban. A 67/2005 ü. Min. rendelet értelmében az újszülött 0-4 napos korában hallásvizsgálat javasolt a szülészeti intézményben. A kórházakban csecsemőknek kétféle fájdalommentes szűrés létezik: az egyik az OAE (otoakusztikus emisszió), a másik az alvás közben történő BERA Phone vizsgálat. Az újszülött osztályokon végzett hallásvizsgálat nem mindig hoz értékelhető eredményt. Sajnos hallani olyan kirívó esetről is, amikor a vizsgáló orvos végigmegy a csecsemők között, a telefonján különböző hangokat ad, és amelyik csecsemő nem reagál a zajra, annak a kartonjára ráírják hogy nem hall, vagy siket. A másik ok, hogy ma a magyarországi kórházakban nincs megfelelő műszerpark a korai hallásvizsgálatok elvégzéséhez.

Amennyiben a kórházban nem sikerült az első hallásvizsgálat, mert a baba sírt, nyugtalan volt, vagy éppen nem lehetett nála hallásreakciót kiváltani, akkor a védőnő által végzett további hallásvizsgálatok javasoltak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL