A KIVÁLÓT A JÓTÓL A SZÍV KÜLÖNBÖZTETI MEGHír | 2015.11.22.

IDÉN IS ÁTADTÁK A BUDAPESTEN AZ „ÉLEN A TANULÁSBAN ÉLEN A SPORTBAN” KITŰNTETÉSEKET. HÁROM FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ SPORTOLT IS DÍJAZTAK. ÖSSZEFOGAZTUK DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG TÖRTÉNTEKET, ÉS MEGKÉRDEZTÜK AZ ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT PARASPORTOLÓKAT IS.

A főváros 1969 óta díjazza az átlagosnál jobb tanulmányi és sporteredményeket elérő diákokat. A kitüntetés célja az, hogy ösztönözze a fővárosi tanuló ifjúságot a szellemi és fizikai képességeik folyamatos fejlesztésére, a sport és a tanulás helyes arányainak kialakítására, valamint az, hogy erősítse a kapcsolatot az oktatási intézmények és a sportegyesületek között.

Az elismerő címet azok a fiatalok kapják, akik a pályázati feltételeknek megfeleltek és azon belül is kiemelkedő tanulmányi és sporteredményt értek el. A díjazottak díszoklevelet és 25.000 forint értékű kultúrautalványt kaptak.

Az ünnepség díszvendége, Tóth Márton magyar válogatott vízilabdázó a díjátadón fontosnak nevezte, hogy egyensúly legyen a tanulás és a sportteljesítmény között. Meggyőződésem, hogy azok kiegészítik egymást – tette hozzá. Mint mondta, a sport megtanította arra, hogy kitartóan küzdjön céljaiért, legyen alázatos, szorgalmas és soha ne adja fel. Sportsikert csak maximális koncentrációval lehet elérni – hangsúlyozta Tóth Márton.

- Ahhoz, hogy igazán kimagasló eredményt érjünk el bármely sportágban, valamiféle praktikus intelligenciával mindenképpen rendelkeznünk kell – mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes az ünnepélyes díjátadón.

Hozzátette: egy igazán jó sportolóból nem hiányozhat a tisztesség. Legyőzni kell a másikat, de soha nem megsemmisíteni – emelte ki. Felidézte Michael Jordannek, a világ legsikeresebb kosárlabdázójának szavait, miszerint „a kiválót a jótól a szív különbözteti meg”. Közepes eredményre kis elszántsággal bárki képes, a jó eredményt rá lehet fogni az adottságokra, de igazán kiváló bármiben csak szenvedéllyel lehetsz – fogalmazott Szeneczey Balázs.

Lengyel Zsófia

 A frissdiplomás triatlonista több fronton is kiválóan teljesít: versenyben van a riói paralimpiai kvótákért és a tanulásban is az élmezőnyhöz tartozik. Ezen kívül Lengyel Zsófia idén januárban nyerte el az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) Youth Ambassador programjában a fiatal nagykövet címet és az a feladata, hogy a fiatalok körében is népszerűsítse a parasportot. Európában összesen nyolcan részesültek ebben a megtiszteltetésben. 

- Nagyon nagy megtisztelés számomra ez a díj. Úgy gondolom, hogy ilyen nagy volumenű elmerésben eddig még nem részesültem sem a sportban sem a tanulásban nyújtott teljesítményem során. Nagyon büszke vagyok rá! Külön öröm számomra, hogy látássérültként 4,7-es átlaggal tudtam végezni a főiskolán, és emellett a sportban, a versenyeken is sikeres voltam. – mondta boldogan kérdésünkre, a szép és okos Lengyel Zsófia.        

Széni András 

Idén nyáron a magyar paraúszó válogatott tagja három számban diadalmaskodott a CPISRA Világjátékokon.  Ezt a versenyt kifejezetne CP-s versenyzők számára rendezték meg több sportágban, Nottinghamben.  

- Ez a díj kivételesen fontos nekem, mert nagyon keveseknek sikerül mind a sportban mind a tanulásban nagyszerű eredményt elérnie. Azt gondolom, ez a két dolog nagyon nehezen összeegyeztethető. Ezért nagyon boldog vagyok, hogy ennyire sikeres vagyok mindkettőben és nagyon hálás vagyok, azért, hogy elismerték a munkámat azzal, hogy kitüntettek ezzel a díjjal. – mondta kérdésünkre tehetséges úszó. – mondta kérdésünkre Széni András

Fóris Norbert

A fiatal sportoló több sportágat is űz egyszerre, ráadásul tanulmányi középpontjában is a sport áll, hiszen a Testnevelési Egyetem hallgatója. Norbi az egyetem történetének, első nappali tagozatos vak diákja. Sportszervezést tanul.  

- Nagyon nagy elismerésnek tekintem ezt a díjat. Amikor elkezdtem az egyetemet, azt a célt tűztem ki magam elé, hogy legalább minden félévet 4.0 –es átlaggal zárjak. Ezt sikerült is eddig mindig teljesítenem, sőt túlszárnyalnom.  Az előző félében 4.86 lett az átlagom, amily az évfolyam egyik legjobbja is . - mondta a mindig jókedvű Fóris Norbert.     

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SPORT MINDIG